Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-02-11 09:14:00

Grammy-díj: Lady Gaga és a This is America tarolt a feszültséggel teli gálán

A négy díjat nyerő Childish Gambino el sem ment a Los Angeles-i díjátadóra.

Grammy-díj: Lady Gaga és a This is America tarolt a feszültséggel teli gálán

Kiosztották a díjakat a 61. Grammy-gálán helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben. Az eseményen Lady Gaga három, Childish Gambino négy elismerést zsebelt be.

Legjobb dal: Childish Gambino: This is America
Jelölték még a díjra az All The Stars-t a Kendrick Lamar & SZA-tól, a Boo'd Up-ot Ella Maitől, a God's Plan című dalt Drake előadásában, Shawn Mendes In My Blood című slágerét, a The Joke-ot Brandie Carlile-tól, a Shallow-t - Lady Gaga és Bradley Cooper duettjét, valamint a The Middle-t, Zedd, Maren Morris & Grey dalát. Végül a  rendőri brutalitásról és rasszizmusról szóló szám lett a legjobb.

A Grammy történetében először nyerte el hip-hop stílusú dal ezt a dicsőséget.

Donald Glover, vagyis Childish Gambino meghívást kapott, hogy lépjen fel Los Angelesben, az előadó azonban nem vállalta a szereplést, még a gálára sem ment el. A színész/rapper korábban többször kritizálta a díjat, vélhetően ezért (is) maradt távol. Később Drake is kifejtette a véleményét a Grammy-vel kapcsolatban, őt lekeverték a szervezők.


Az év felfedezettje: Dua Lipa
Az electro-pop műfaj 23 éves énekes-szerzője 2016-ban mutatkozott be Hotter than Hell című felvételével, később pedig az amerikai Top 100-as slágerlistára felkerült Blow Your Mind (Mwah) című dalával vált híressé. A kategória jelöltjei között volt még a Chloe x Halle duó, Luke Combs, Greta Van Fleet, a H.E.R., Margo Price, Bebe Rexha és Jorja Smith.

Az év felvétele: Childish Gambino: This is America
Az év felvétele kategória jelöltje volt még az I Like It című dal Cardi B, Bad Bunny & J Balvin előadásában, Brandi Carlile The Joke című száma, a God's Plan Drake-től, Lady Gaga és Bradley Cooper duettje, a Shallow, az All The Stars a Kendrick Lamar & SZA-tól, a Rockstar a Post Malone és 21 Savage-től, valamint a The Middle - Zedd, Maren Morris & Grey száma.


Az év albuma: Kacey Musgraves: Golden Hour
A kategória jelöltjei között volt még Cardi B lemeze, az Invasion Of Privacy, Brandi Carlile albuma a By The Way, I Forgive You, Drake-től a Scorpion című lemez, a H.E.R - H.E.R előadásában, Post Malone Beerbongs & Bentleys című albuma, Janelle Moáe-től a Dirty Computer, valamint a Black Panther: The Album, Music From And Inspired By (vagyis a Fekete párduc című film zenéjét tartalmazó album).

A legjobb szóló popénekes teljesítmény

Lady Gaga: Joanne (Where Do You Think You’re Goin’?)

A legjobb popalbum

Ariana Grande: Sweetener

A legjobb alternatív album

Beck: Colors

A legjobb videóklip

Childish Gambino: This Is America

A legjobb popduó vagy -együttes teljesítmény

Lady Gaga és Bradley Cooper: Shallow

A legjobb rapdal

Drake: God's Plan

A legjobb rapalbum

Cardi B: Invasion of Privacy

A legjobb rap/vokálos dal

Childish Gambino: This is America

A legjobb rockzenei teljesítmény

Chris Cornell: When Bad Does Good

A legjobb rockdal

St. Vincent: Masseduction

A legjobb rockalbum

Greta Van Fleet: From the Fires

A legjobb metálzenei teljesítmény

High on Fire: Electric Messiah

Legjobb film- és más vizuális média számára írt dal:

Lady Gaga és Bradley Cooper: Shallow

Legjobb tánc/elektronikus album

Justice: Woman Worldwide

Legjobb R&B Szám

Ella Mai – “Boo’d Up”

Legjobb R&B Album

H.E.R. – H.E.R.

Michelle Obama volt a gála díszvendége

A vasárnap este Los Angelesben tartott díjkiosztó háziasszonya, Alicia Keys azzal indította a műsort, hogy a színpadra hívta az Egyesült Államok korábbi first ladyjét, Lady Gagával, Jada Pinkett Smithszel és Jennifer Lopezzel egyetemben, hogy személyes élményeiket felidézve mondják el, miképp változtatta meg az életüket a zene, és erősítette meg őket női mivoltukban.

A csillogó, ezüst színű ruhát viselő Michelle Obama megszólalásakor szavait egy kis időre elnyomták az ünneplő bekiabálások és a megjelenését fogadó viharos taps.

"A Motown (stílushoz tartozó) felvételektől kezdve, amelyeket rongyosra hallgattam a Southside-on, a Run the World dalaiig (Beyoncé lemeze), amelyek energiát adtak nekem az elmúlt évtizedben, a zene mindig segített abban, hogy elmondjam a történetemet"

 - fogalmazott az 55 éves Obama, Chicago déli városrészére utalva, ahol felnőtt.

A díjazottak listáját folyamatosan frissítjük.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink