Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-02-11 19:02:00

Felmérés: ezt tekintik legtöbben a legnagyobb fenyegetésnek

A klímaváltozást tekintik legtöbben a legnagyobb fenyegetésnek a Pew Research Center (PRC) amerikai független közvélemény-kutató intézet hétfőn ismertetett felmérése szerint.

Felmérés: ezt tekintik legtöbben a legnagyobb fenyegetésnek

A Pew Research Center tavaly huszonhat országban kérdezett meg összesen több mint huszonhétezer embert, és a megkérdezettek 67 százaléka a klímaváltozást tartotta a legnagyobb fenyegetésnek.   

A Süddeutsche Zeitung című német lapban közölt közvélemény-kutatás szerint ez 11 százalékos növekedést jelent 2013-hoz képest.   

A reprezentatív felmérés szerint a klímaváltozás következményei jobban foglalkoztatják az embereket, mint egy esetleges atomháború, vagy egy terrorcselekmény veszélye. A megkérdezettek 62 százaléka nevezte meg elsődleges fenyegetésként az Iszlám Állam terrorszervezetet, míg a válaszadók mintegy fele tartott egy esetleges nukleáris konfliktustól.   

A közvélemény-kutató intézet szerint ez utóbbi azt jelzi, hogy Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető tavaly Szingapúrban folytatott megbeszélései enyhíteni tudtak ezeken a félelmeken. Még az északi szomszédja atomcsapásától leginkább fenyegetett Dél-Koreában is egyértelműen a klímaváltozástól való félelmek kerültek az első helyre.   

A felmérésben ugyanakkor regionális különbségek is kiütköznek. Térségekre bontva főként az európai és latin-amerikai országok lakói tartanak leginkább a klímaváltozástól. Franciaországban 2013-hoz képest 29 százalékkal, Mexikóban pedig 28 százalékkal nőtt ez az érték. A felmérésből emellett kiderül az is, hogy jobboldali populista pártok hívei jóval kevésbé tartják fenyegetőnek a klímaváltozást a baloldali szavazópolgároknál.

Az Egyesült Államokban megkérdezettek viszont a külföldről elkövetett kibertámadásokat, az Indonéziában megkérdezettek pedig az Iszlám Állam terrorszervezetet nevezték elsődleges veszélynek.   

A PRC szerint ebből arra lehet következtetni, hogy a válaszadókat az adott témára irányuló sajtófigyelem és közvélemény is befolyásolja. Az Egyesült Államokban például az utóbbi évek politikai vitáinak meghatározó eleme az esetleges orosz beavatkozás a 2016-os elnökválasztás folyamatába. Indonéziában pedig a fokozódó terrorfenyegetés játszik ilyen szerepet.   

A három nagyhatalom, Kína, Oroszország és Egyesült Államok közül a megkérdezettek az utóbbit nevezték meg a legnagyobb fenyegetésként. A válaszadók 45 százaléka tartott Washington globális befolyásától, míg Moszkva és Peking szerepét kevésbé tartották fenyegetőnek. A PRC úgy értékelte, hogy mindez összefüggésben áll Trump elnökségével, ugyanis 2013-ban hivatali elődje, Barack Obama idején még Kína keltett nagyobb félelmet.     

Az Egyesült Államoktól való félelem erősödése különösen Németországban volt szembetűnő, 2013-hoz képest a Washingtontól való félelem 30 százalékkal növekedett.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink