Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-02-11 21:15:00

Beperelték az EJEB-nél Litvániát a CIA-börtönök miatt

Beperelte Litvániát az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) egy, a guantánamói börtönben fogva tartott szaúdi-arábiai állampolgár, aki azt állítja, hogy megkínozták a balti államban működtetett titkos CIA-börtönben - közölte hétfőn a litván igazságügyminiszter egyik helyettese.

Beperelték az EJEB-nél Litvániát a CIA-börtönök miatt

Az 50 éves Musztafa al-Hausauit 2003-ban fogták el Pakisztánban, és az amerikai hatóságok azzal gyanúsítják, hogy részt vett a 2001. szeptemberi egyesült államokbeli merényletekben.   

A kormány a múlt héten megkapta Hausauinak az Emberi Jogok Európai Bírósághoz beadott keresetét - mondta az AFP francia hírügynökségnek Irma Gudziunaite igazságügy-miniszterhelyettes. Hozzátette, hogy Litvániának március 22-ig kell ismertetnie az álláspontját.   

Az EJEB tavaly állapította meg, hogy Litvániában működött titkos CIA-börtön 2005-2006-ban. Az ott folytatott, kínzásnak minősülő "kemény vallatási technikákat" minden jogi ellenőrzés nélkül alkalmazták.   

A strasbourgi székhelyű bíróság októberben 100 ezer euró (közel 32 milliárd forint) kártérítés megfizetésére ítélte Vilniust egy másik guantánamói fogoly, Abu Zubaida részére, aki szintén megjárta a litvániai CIA-börtönt, és aki Washington szerint az al-Kaida terrorhálózat egyik fontos tagja.   

A litván vezetők, akik tagadják, hogy országukban titkos CIA-börtönök működtek volna, azt közölték az EJEB-bel, hogy a Vilnius elővárosában található, szóban forgó épület "oktatási központ".  

2015-ben előzetes vizsgálatot indítottak az ügyben, de az nem járt eredménnyel. Litvánia közölte, hogy a vizsgálat során az Egyesült Államok nem volt hajlandó válaszolni a litván ügyészek megkereséseire, és nem adott tájékoztatást.   

Egy amerikai szenátusi jelentés szerint 119 embert fogtak el és vetettek börtönbe a titkos CIA-börtönökben külföldön. Az érintett országokat soha nem nevezték meg, de a feltételezések szerint Thaiföldön, Afganisztánban, Romániában, Lengyelországban és Litvániában működtek ilyen börtönök.

atv.hu

További külföldi híreink