Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-02-11 16:36:00

Az amerikai főparancsnok óvatosan fogalmazott az Iszlám Állam szétverésével kapcsolatban

Eltűnhet az Iszlám Állam Donald Trump szerint, az amerikai hadsereg főparancsnoka szerint azonban még mindig több tízezernyi dzsihádista lehet Szíriában.

Az amerikai főparancsnok óvatosan fogalmazott az Iszlám Állam szétverésével kapcsolatban

Végleg felszámolhatják az Iszlám Államot ezekben a napokban az amerikai hadsereg által támogatott szíriai és kurd erők. A múlt héten ugyanis Donald Trump azt nyilatkozta, hogy nincs már messze terrorszervezet teljes felszámolása, sőt, az amerikai elnök már erre a hétre a szervezet által valaha uralt területek "100 százalékos felszabadításának" bejelentését harangozta be.

Ennek eredményeképpen a Szíriai Demokratikus Erők tűzharcot vívtak a hétvégén az iraki határnál lévő Bagúznál. Az újabb ostrom hivatalosan szombaton indult, előtte 10 nap alatt több mint 20 ezer civilt evakuáltak. Az amerikai külügyminiszter egyébként még az év elején erősítette meg, hogy az amerikai csapatok kivonulnak Szíriából, de folytatni fogják a küzdelmet az Iszlám Állam ellen, a terrorszervezet teljes megsemmisítéséig.

Az amerikai hadsereg központi parancsnokságának vezetője ugyanakkor arra figyelmeztet a CNN szerint, hogy az Iszlám Állam több tízezres iraki és szíriai erői nem szűntek meg, csak szétszóródtak. Az ENSZ becslései szerint a két országban nagyjából 14-18 ezer harcosuk lehet, köztük három ezer külföldi. Joseph Votel – aki egyébként Trump szíriai csapatkivonásról született döntéséről állítólag nem tudott, és jelenleg az utolsó közel-keleti túráján vesz részt – szerint minden amerikai hadsereg elhagyja Szíriát, a pontos időpontot azonban még nem lehet tudni. A hadsereg ugyanakkor – emelte ki a területért felelős parancsnok – továbbra is azon lesz, hogy nyomás alá helyezze az Iszlám Államot, egyúttal támogassa a Szíriai Demokratikus Erőket, igaz, immár Szíriában állomásozó földi csapatok nélkül.

Közel-keleti túrája egyúttal egyfajta „búcsú túra”, tekintve, hogy a vezető hetek múlva elhagyja a hadsereget, amelyet csaknem negyven évig szolgált. Hogy ennek mennyi köze van ahhoz, hogy saját elmondása szerint nem konzultált vele az amerikai elnök az amerikai csapatok kivonásáról, azt nem lehet, mindenesetre nem lenne meglepő, ha ez állna a háttérben. Korábban egyébként mi is foglalkoztunk azzal, hogy mi lehet az Iszlám Állam jövője, újjászervezhetik-e magukat, és ha igen, milyen formában lehet ezt elképzelni. Szalai Máté, a közel-keleti térség szakértője már akkor hasonlóan látta a helyzetet, mint ahogyan Votel is megnyilatkozott. Szalai Máté azt mondta: noha szervezetten már nincs jelen az Iszlám Állam, de harcosai, csoportjai – még ha sokan meg is haltak, illetve börtönbe kerültek – nem tűntek el. Mi sem bizonyítja ezt jobban szerinte, mint a közel-keleti merényletek, amelyeket általában az Iszlám Állam vállal magára.

atv.hu

További külföldi híreink