Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-02-09 06:40:00

Véget ért a kísérlet: évekig kaptak a kiválasztottak havi 180 ezret a semmiért

Habár az alapvető célját nem sikerült megvalósítani, kutatók szerint vannak biztató jelek a Finnországban, az alapjövedelemmel végrehajtott kísérletnek. Helsinki két éve 2000, véletlenszerűen kiválasztott ott élőnek biztosított minden kötöttségtől mentesen havi 560 euró - átszámítva mintegy 180 ezer forintnyi alapjövedelmet. Az eddigi legkiterjedtebb ilyen típusú társadalmi kísérlet a várakozásokkal ellentétben nem csökkentette jelentősen a munkanélküliséget a résztvevők körében.

Az év elején véget ért Finnországban egy kétéves kísérlet az alapjövedelemmel. A programban kétezer, véletlenszerűen kiválasztott finn állampolgár vett részt, akik az államtól havi 560 eurót, vagyis mintegy 180 ezer forintot kaptak – mindenféle megkötés nélkül.

„Leginkább pszichológiai előnyét éreztem a programnak, a pénz egyfajta szabadságot adott. A korábbi segélyhez képest csak 50 euróval kaptam többet, de itt semmilyen megkötés nem volt, még munkát is vállalhattam mellette” – mutatja be az egyik résztvevő a programot.


Közgazdászok egy része azt várta, a program akár a munkanélküliségre is kedvező hatást gyakorolhat.

„A munkanélküli segélyt elveszítik az emberek, ha dolgozni kezdenek. Ezt a pénzt viszont minden körülmény között folyósították számukra. Szerintem az alapjövedelem legnagyobb előnye, hogy az emberek kreatívabbak lehetnek, és ez a termelékenységre és a közérzetükre is jó hatással van” – mondja egy másik résztvevő.

A program támogatói is ezzel érvelnek: az első adatok szerint az alapjövedelemben részesülő emberek összességében boldogabbak és egészségesebbek voltak a két év után, mint a kontroll csoport tagjai. Az ellenzők szerint viszont a feltétel nélkül biztosított jövedelem nem ösztönzi az embereket az álláskeresésre.

atv.hu

További külföldi híreink