Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-02-07 15:51:00

HIV-vírussal fertőzött terméket találtak, vizsgálat indult

A kínai hatóságok nyomozást indítottak egy gyógyászati termékeket előállító gyártó ellen, mert a gyanú szerint olyan, intravénás alkalmazásra szánt készítményt forgalmazott, amely HIV-vírussal fertőzött lehetett. A hatósági vizsgálatok egyelőre nem mutatták ki a vírust az eddig bevizsgált mintákban.

HIV-vírussal fertőzött terméket találtak, vizsgálat indult

Az immunglobulint, vagyis ellenanyagot emberi vérplazmából állítják elő, és különféle kezelésekhez használják fel.

Az egyelőre nem ismert, hogy hányan kaphattak a készítmény fertőzöttnek vélt szériájából, amely sajtóközlések alapján összesen 12 226 egységből áll.

A Csingcsi Kuancsa Pao című kínai lap szerint a nyomozást az után indították, hogy

az ország délkeleti részén található Csianghszi tartományban egy csecsemőn végzett HIV-szűrővizsgálat elsőre pozitív eredményt mutatott, melyet a vizsgálat alá vont készítménynek tulajdonítottak. Egy második teszt azonban azt igazolta, hogy a csecsemő nem HIV-fertőzött.

A szűrőtesztek az esetek egy részében hozhatnak álpozitív eredményt. Ezt okozhatja a HIV-vel azonos családba tartozó vírusfertőzés, más, a vizsgálattal egyidejűleg zajló betegség, vagy a tesztet megelőzően beadott bármilyen védőoltás. A pozitív teszt eredményét tehát minden esetben újabb vizsgálatokkal szokták igazolni.

Kína nemzeti egészségügyi bizottsága közleményt adott ki, mely szerint "nagyon csekély" a kockázata annak, hogy bárki HIV-fertőzést kapjon a szóban forgó készítménytől. Az illetékes hivatalnokok pedig ezt követően tudatták: a gyanúba keveredett szérián végzett vizsgálatok nem mutatták ki a HIV-vírust a készítményben. A nemzeti gyógyszerészeti felügyelet pedig arról tájékozatott, hogy

a sanghaji hatóságok HIV, illetve hepatitis B és C tesztet is végeztek a kérdéses szérián, de minden vizsgálat negatív eredménnyel járt.

A hatóságok elrendelték a gyanús széria használatának ideiglenes beszüntetését, a gyártót pedig utasították a készítmény gyártásának felfüggesztésére.

Az élelmiszerek és gyógyszerek biztonságával kapcsolatban az elmúlt években kialakult botrányok nyomán Peking már számos alkalommal ígérte, hogy szigorúbb felügyelet alá vonja az illetékes hivatalokat és vállalatokat. Tavaly meghamisított veszettség elleni oltóanyag, míg a múlt hónapban a járványos gyermekbénulás elleni lejárt szavatosságú vakcina okozott felháborodást a távol-keleti ország lakosai körében.

A 1990-es évektől a 2000-es évek elejéig ezrek váltak HIV-fertőzötté Kínában amiatt, mert az egészségügyben felmerült vérplazma hiány enyhítésére nagymennyiségben vásároltak vért a lakosságtól, mindenféle óvintézkedések figyelmen kívül hagyásával. Az általánosan bevett módszer szerint a véradó akciók keretében a lecsapolt vérből a helyszínen szűrték ki a plazmát, majd az egybegyűjtött, megmaradt vért, a használt eszközök sterilizálása nélkül visszainjekciózták a véradókba.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink