Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-02-01 08:15:00

Az olasz TV felvette Merkel és Conte magánbeszélgetését Salviniről - videó

Kihallgatta és közzétette Angela Merkel és Giuseppe Conte láthatóan privát beszélgetését az olasz La7 csatorna tévéstábja. A felvétel a davosi világgazdasági fórumon készült, a német kancellár az olasz miniszterelnökkel beszélget egy rendezvényen a bárpultnál, és Conte az olasz politikába próbálja beavatni Merkelt.

Az olasz TV felvette Merkel és Conte magánbeszélgetését Salviniről - videó

A helyzet értelmezéséhez tudni kell, hogy Giuseppe Conte az időnként egymással civakodó olasz kormánykoalíció, a populusta Öt Csillag Mozgalom és a rendpárti Északi Liga közös miniszterelnöke. A két párt vezetője, Luigi Di Maio és Matteo Salvini a helyettesei, de a belügyminiszteri posztot is betöltő Salvini lényegében miniszterelnökként viselkedik.

Conte a felvételen azt magyarázza Merkelnek, hogy az Öt Csillag most nagy kínban van, mivel a közvélemény-kutatásokban visszazuhantak 26-27 százalékra, miközben Salvini 35-36 százalékon áll, és az egész migrációs témát leuralja, Di Maióék meg keresik, hogy milyen témákhoz nyúlhatnának, ami nem migráció.

Amikor Merkel felteszi a kérdést, hogy az Öt Csillag mégis mire fókuszál a kampányban, Conte azt feleli:

"Sokan a pártban azt mondják, hogy Németország a barátunk, tehát Franciaország ellen kell kampányolnunk"
Ezen aztán Merkel is elneveti magát, megjegyezve, hogy kicsit leegyszerűsítő megközelítés ez így. Aztán visszakérdez: szóval akkor Di Maio a franciák ellen van, Salvini meg Németország és Franciaország ellen?

Conte válasza egyszerű: "Salvini mindenki ellen van".

A beszélgetésről készült videót itt nézheti meg.

atv.hu/hvg.hu

Ajánlom

További külföldi híreink