Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-01-30 19:07:00

The Washington Post: Az oroszok atomerőművet építettek volna Észak-Koreának

Moszkva tavaly ősszel titokban atomerőmű építését ajánlotta fel Phenjannak, ha megsemmisíti nukleáris fegyverzetét és ballisztikus rakétáit - írta szerdai számában a The Washington Post című amerikai lap.

The Washington Post: Az oroszok atomerőművet építettek volna Észak-Koreának

Az újság hírszerzési forrásokat és volt kormányzati tisztségviselőket idézve közölte: az amerikai hírszerzésnek már 2018 végén tudomása volt a titkos orosz ajánlatról, és ezt Moszkvának a magas szintű amerikai-észak-koreai tárgyalásokba történő újabb beavatkozási kísérleteként értékelte.

Az ajánlat értelmében az orosz kormány működtetné az atomerőművet és a nukleáris hulladék Oroszországba történő elszállításáról is gondoskodna. Az atomerőmű felépítéséért cserében Moszkva azt szabta feltételül, hogy Phenjannak pontos és reális menetrendet kell adnia az atomfegyver-mentesítésről.

"Az oroszok nagyon is kompromisszumkészek, ha Észak-Koreáról van szó, és nem ez az első alkalom, hogy energetikai célokat fogalmaznak meg Észak-Koreában"

- mondta a The Washington Postnak Victor Cha, a Fehér Ház egyik volt tisztségviselője, akinek dél-koreai nagyköveti jelölését a Trump-kormányzat tavaly fontolóra vette.

A The Washington Post idézte a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik neve elhallgatását kérő munkatársát, aki szerint

az orosz atomerőmű csak nagyon korlátozott mértékben állítana elő fegyverek gyártására is alkalmas mellékterméket.

A szakértők szerint egyébként a szóban forgó  orosz ötlet a Bill Clinton kormányzata és Észak-Korea között 1994-ben született, majd megbukott hasonló terv felfrissítése. A Clinton-adminisztráció akkor úgy vélte, a megállapodással segítheti az észak-koreai energetikai szükségletek biztosítását.

Az egyezmény értelmében Észak-Korea beleegyezett, hogy tiszteletben tartja a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló egyezményt (NPT). Az amerikai-észak-koreai tárgyalások azonban elhúzódtak és a Bush-kormányzat - beleértve John Boltont, aki akkor a fegyverzetellenőrzésért felelős külügyminiszter-helyettes volt - határozottan ellenezte ezt.

A The Washington Post megkereste a külügyminisztériumot, a Fehér Házat, a CIA-t és a washingtoni orosz nagykövetséget is, de valamennyien elhárították, hogy kommentálják a lap értesüléseit.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink