Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-01-23 15:04:00

Megkezdődött a görög parlamenti vita Macedónia új nevéről

Megkezdődött a görög képviselők vitája a parlament szerdai ülésén a Macedóniával annak új nevéről kötött megállapodásról. A kérdés rendkívüli módon megosztja a görög társadalmat, csütörtökön további tüntetésekre lehet számítani.

A vitát lezáró szavazást a tervek szerint csütörtökön este tartják. Elemzők szerint várhatóan szűk többséggel, de megszavazzák a Macedóniával kötött megállapodást, annak ellenére, hogy ezt a társadalom jelentős része és az ellenzék is ellenzi.

A szavazás napjára, csütörtökre az ellenzék tüntetéssorozatot jelentett be Athénba, illetve az ország második legnagyobb városába, Szalonikibe.

Múlt vasárnap több tízezren vonultak a főváros utcáira, ezzel fejezték ki tiltakozásukat a megegyezés ellen. 

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök 27 éves vita végére tett pontot azzal, hogy tavaly megállapodott a macedón kabinettel arról, hogy a volt jugoszláv tagállamot nevezzék Észak-Macedóniának (Észak-Macedóniai Köztársaságnak). Szkopje már elfogadta az egyezményt.

Múlt héten a görög kormány megnyert egy bizalmi szavazást, a parlamentben nagyon szűk többséggel (300-ból 151 szavazattal) ugyan, de bizalmat kapott a voksoláson, amelynek kiindulópontja szintén a Macedóniával kapcsolatos névvita rendezése volt. 

A két ország között az okoz feszültséget, hogy Görögország északi térségét Makedóniának hívják. Egyes felmérések szerint a görögök mintegy hetven százaléka területi követelésektől tart, és ezért ellenzi, hogy az egykoron jugoszláv tagköztársaságot bármilyen formában Macedónia néven ismerjék el.

Ha viszont a görög parlament ratifikálja a megállapodást, Athén is az új nevén fogja elismerni az országot. 

A névvita lezárása elengedhetetlen ahhoz, hogy Macedónia a NATO és az Európai Unió tagjává válhasson.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink