Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-01-22 11:22:00

Kína máris reagált a Huawei-vezér kiadatásának amerikai kérelmére

Kína felszólította kedden az Egyesült Államokat, hogy ne kérje Kanadától Meng Van-csounak, a Huawei kínai informatikai és távközlési konszern globális pénzügyi igazgatójának a kiadását.

Kína máris reagált a Huawei-vezér kiadatásának amerikai kérelmére

Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő hangsúlyozta, hogy Meng ügye eltér a megszokottól, és kiadatásával korlátoznák a kínai állampolgárok biztonságát, jogait és érdekeit.  

Hua elmondta: Peking azt várja az Egyesült Államoktól, hogy vonja vissza a pénzügyi igazgató ellen kiadott elfogatóparancsot, és ne nyújtson be hivatalos kiadatási kérelmet Kanadának.   

David MacNaughton, Washington ottawai nagykövete a Globe and Mail kanadai lapnak adott interjújában jelezte, hogy kérni fogják Meng kiadatását, de nem mondta meg pontosan, hogy mikor továbbítják a kérelmet. Ennek határideje a kanadai lap szerint január 30-án lejár, s ha addig nem érkezik meg a dokumentum, Meng Van-csout elengedik.  

Meng a Huawei kínai óriásvállalat alapítójának a lánya. A kanadai hatóságok tavaly december 1-jén tartóztatták le a vancouveri repülőtéren az amerikai hatóságok kérésére, amelyek azzal vádolják, hogy a Skycom nevű hongkongi fedőcégen keresztül Iránnal üzletelt 2009 és 2014 között, és ezzel megsértette a Washington, illetve az Európai Unió által elrendelt Irán-ellenes szankciókat.  

A letartóztatás heves tiltakozást váltott ki Pekingből, s az esetet követően őrizetbe vettek Kínában két kanadai állampolgárt az ország "nemzetbiztonságát fenyegető" cselekmények gyanújával. Bár Kína nem kapcsolta össze Meng ügyét a kanadaiak letartóztatásával, Peking korábban arra figyelmeztette Ottawát, hogy súlyos következményekkel kell számolnia, ha nem engedik azonnal szabadon a Huawei alapítójának lányát. A kanadai állampolgárok elengedését több mint 140 akadémikus és volt diplomata követelte nyílt levélben.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink