Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-01-17 19:09:00

Óriási tüntetéshullámban érkezett Belgrádba Putyin

Vlagyimir Putyin hivatalos látogatásra a szerb fővárosba érkezett. Nem sokkal korábban a hatóságok letartóztattak egy muzulmán szélsőségest, aki merényletet készült elkövetni az orosz elnök ellen. Közben már hatodik hete tartanak a tüntetések a szerb elnök ellen.

Több ezren vonultak Belgrád utcáira szerda este, hogy az egy éve meggyilkolt koszovói szerb politikusra, Oliver Ivanovicra emlékezzenek. A férfi a koszovói szerbek és albánok közötti megbékélést hirdette, egy mozgó autóból lőttek rá, de a merénylők kiléte máig tisztázatlan. A demonstrálók szerint a hatóságok szándékosan fedeznek a gyilkosoknak. Három szerb férfit őrizetbe vettek ugyan, de nem emeltek ellenük vádat.

„Tisztelgünk annak a férfinak az emléke előtt, aki nem talált megértésre Szerbiában és főleg nem ott, Koszovóban. Ez sajnos a szerb valóság, ahol a legjobb emberek akár az életükkel fizetnek a politikai meggyőződésük miatt” – mondta az egyik tüntető. „Ez egy komoly dolog, az emberek felébredtek. Nem hallgatnak többé a hatóságok hazugságaira” – állította egy másik demonstráló.

A szerb elnök, Alexander Vucic agresszív kormánypolitikája ellen már hat hete folynak a tüntetések. A szerda esti demonstráció Vlagyimir Putyin orosz elnök érkezése előtt történt, aki kifejezetten népszerű Szerbiában, így látogatásával a feszült belpolitikai helyzet oldódását is remélik.

Az orosz elnök délután egy órakor érkezett a szerb főváros repterére vadászrepülők kíséretében, biztonságáért mintegy hétezer szerb rendőr és 250 orosz biztonsági szakember felel. Putyin gazdasági és regionális kérdésekről egyeztet vendéglátójával. Két napja egy szélsőséges iszlamista merénylőt fogtak el, aki vélhetően az orosz elnök ellen készült merényletre, így a biztonságra most még inkább ügyelnek a fővárosban.

atv.hu

További külföldi híreink