Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-01-17 21:15:00

Macron nem vonja ki csapatait Szíriából

Franciaország továbbra is jelen lesz Szíriában, függetlenül az Egyesült Államok bejelentett csapatkivonásától - jelentette ki csütörtökön Toulouse-ban Emmanuel Macron francia elnök a fegyveres erők előtt elmondott újévi beszédében.

Macron nem vonja ki csapatait Szíriából

Donald Trump amerikai elnök döntése a csapatkivonásról "nem szabad, hogy eltántorítson minket célunktól, a Daesh megsemmisítésétől" - mondta Macron, utalva az Iszlám Állam dzsihadista szervezetre, amelynek arab nevének rövidítése a Daesh. "A kivonulásra irányuló bármilyen elhamarkodott döntés hibának bizonyulna" - tette hozzá.

"A harc még nem ért véget" - hangsúlyozta a francia elnök a délnyugat-franciaországi Toulouse Francazal katonai támaszponton megjelent 1600 katona és civil előtt.

Franciaország 2015 óta van jelen Szíriában az Iszlám Állam elleni harcot többnyire légicsapásokkal támogató nemzetközi koalíció részeként.

Donald Trump amerikai elnök december végén jelentette be, hogy kivonják az amerikai katonákat Szíriából, mivel szerinte már legyőzték az Iszlám Államot a polgárháború sújtotta arab országban. A döntést több ország, köztük Franciaország is bírálta.

A francia elnök csütörtöki beszédében támogatását fejezte ki a terrorizmus ellen Afrikában harcoló és azon katonák iránt, akik otthon, Franciaországban teljesítenek terrorellenes szolgálatot.
Macron egyúttal megismételte egy európai hadsereg létrehozására irányuló törekvését egy adott konfliktushelyzetbe való gyors beavatkozás képességének érdekében.

atv.hu

További külföldi híreink