Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-01-16 20:20:00

Brexit: Bizalmat szavazott a brit kormánynak a parlament

A várakozásoknak megfelelően bizalmat szavazott a brit kormánynak szerdán a londoni alsóház.

Brexit: Bizalmat szavazott a brit kormánynak a parlament
A kép illusztráció!

306 igen és 325 nem szavazattal a brit kormány bizalmat kapott, a bizalmatlansági indítványt az ellenzéki Munkáspárt indította Theresa May ellen.

Nem állítja le

Theresa May brit miniszterelnök egyenes utalást tett szerdán arra, hogy kormánya a brit EU-tagság megszűnésének feltételeit tartalmazó megállapodás előző esti parlamenti elutasítása ellenére sem kívánja leállítani a Brexit-folyamatot.

A konzervatív párti kormányfő a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos szerda délutáni alsóházi félórájában kijelentette, hogy a megállapodás nélküli kilépés elkerülésének két módja van: vagy az, hogy a parlament jóváhagy "egy" megállapodást, vagy az, hogy a kormány visszavonja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról szóló bejelentést. E cikkely szabályozza - és aktiválásának csaknem két évvel ezelőtti bejelentése el is indította - a Brexit-folyamatot.

Theresa May szerint az aktiválásról szóló bejelentés visszavonása azt jelentené, hogy az Egyesült Királyság az EU tagja marad, figyelmen kívül hagyva a kilépésről hozott népszavazási döntést, a brit kormány azonban erre nem hajlandó.

Theresa May konzultációt ajánl

Theresa May brit miniszterelnök személyes konzultációt javasolt szerdán az összes ellenzéki párt vezetőinek a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) folyamatáról.

A konzervatív párti kormányfő - miután kormánya megnyerte a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt által ellene kezdeményezett bizalmi szavazást - rövid alsóházi nyilatkozatában kijelentette: kész már szerda este elkezdeni a négyszemközti megbeszéléseket a többi párt vezetőjével.

May kijelentette: olyan megoldásokat kell találni, amelyekhez elégséges támogatást lehet biztosítani az alsóházban. Hozzátette: hétfőn terjeszti a ház elé javaslatait a Brexit-folyamat további menetére.

Válaszában Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője kijelentette: a tárgyalások feltétele a Labour részéről az, hogy a kormány zárja ki a megállapodás nélküli Brexit lehetőségét.

atv.hu

További külföldi híreink