Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-01-15 21:43:00

Leszavazott megállapodás: mi lesz most a Brexittel?

Három forgatókönyv van napirenden, a legvalószínűbb szerint Theresa May bejelenti B-tervét.


Három forgatókönyv van a szakértők szerint most az asztalon, miután a londoni alsóház leszavazta a Brexitről szóló megállapodás tervezetét kedd este.

Az első és leginkább esélyes, hogy Theresa May előáll egy B-tervvel. A kormányfő erre már tett is utalásokat korábban. A szakemberek szerint ez egy szűk határokon belül, némileg átdolgozott javaslat lehet, melyet aztán ismét a parlament elé tárhat.

Erre azonban mindössze három parlamenti napja van, amely jövő hétfőn fog lejárni- ismertette a részleteket az ATV Rendkívüli Híradójában Korvin Tibor.

A külpolitikai szakértő szerint a második lehetőség, ami egyben az elsőt meg is akadályozza, ha holnap a parlamentben a bizalmatlansági szavazást elbukja May, és le kell mondania.

A harmadik eshetőség pedig az lenne, hogy lemond magától, azonban ezt vélhetően megtette volna a szavazást követően, ha szerette volna. Ez esetben előrehozott választásokat kellene kiírni, amit a jelenlegi előrejelzések alapján a Munkáspárt megnyerne. Számukra is több út állhatna elő ez esetben: vagy újratárgyalják a megállapodást az EU-val, vagy akár új népszavazást is kiírhatnak Nagy-Britanniában a Brexitről.

Mindenesetre kegyet az idő, mivel március 29-én lejár az a két éves határidő, ami a Brexit-szavazás kapcsán indult és melynek nyomán automatikusan megszűnhet a brit EU-tagság.

atv.hu

További külföldi híreink