Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-01-15 21:51:00

Kurz kizárta a brit kilépés feltételeiről szóló megállapodás újratárgyalását

Sebastian Kurz osztrák kancellár kizárta, hogy újratárgyalják az Egyesült Királyság európai uniós tagsága megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást, miután azt a brit törvényhozás alsóháza elutasította a kedd esti szavazáson.

Kurz kizárta a brit kilépés feltételeiről szóló megállapodás újratárgyalását
"Mindenesetre nem lehet szó újratárgyalásról"

- jelentette ki Kurz az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva.

A labda most London térfelén van - tette hozzá az osztrák kormányfő, aki reményét fejezte ki, hogy Nagy-Britannia világosabbá fogja tenni,  milyen viszonyt szeretne az EU-val a jövőben.


"Nagy-Britanniának  tudnia  kell, hogy mi a cél"

- hangsúlyozta Kurz.
Leszögezte: "Az EU továbbra is segítő kezét nyújtja, hogy elejét vegyék egy kemény Brexitnek, s hogy biztosítsanak egy lehetőleg szoros jövőbeli kapcsolatot az EU és az Egyesült Királyság között".

Kurz ugyanakkor hozzátette: Ausztria  felkészült egy kemény Brexit eshetőségére is, ha úgy hozná a sors.

A kancellár egyben "nagyon kiegyensúlyozott és tisztességes kilépési megállapodásként" méltatta az előző félévi osztrák soros EU-elnökség idején született egyezményt.

Karin Kneissl külügyminiszter "Keep calm and carry on" (Maradj nyugodt, és folytasd) második világháborúból származó angol kifejezéssel reagált. Mint mondta, Ausztria minden lehetséges forgatókönyvre felkészült.

A várakozásoknak megfelelően hatalmas arányban elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a megállapodást. Az egyezményre 202, a megállapodás ellen 432 képviselő szavazott, vagyis az alsóház 230 fős többséggel vetette el a Brexit-megállapodást.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink