Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-01-11 17:16:00

Problémás időszakban vette át Románia az unió soros elnökségét

Problémás időszakban vette át Románia az unió soros elnökségét. Az ország belpolitikai élete rendkívül feszült. Az elmúlt években ráadásul a román kormányok sok bírálatot kaptak Brüsszeltől a széleskörű hivatali korrupció miatt. Brüsszel elítélte a román kormánypártnak azt a tervét, amellyel több száz, korrupció valamint más bűnök miatt elítélt személynek biztosítanának amnesztiát.

Problémás időszakban vette át Románia az unió soros elnökségét
Jean-Claude Juncker (b) és Klaus Johannis (j) / forrás: Reuters

Hivatalos ünnepségen vette át az unió soros elnökségét Románia az osztrákoktól. A ceremóniára a román fővárosba érkezett az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Tanács elnöke is.

Donald Tusk románul köszöntötte a részvevőket. "Büszke vagyok arra, hogy önökkel együtt fogom irányítani közös európai ügyeinket az első román uniós elnökség fél éve alatt. Meg vagyok győződve arról, hogy energetikusan és bölcsen fognak teljesíteni" – fogalmazott az európai tanácsi elnök.


Szintén románul mondta el beszéde egy részét Jean-Claude Juncker is. „A Bizottság Románia barátja, és ezekben a hónapokban is Bukarest oldalán leszünk, ugyanolyan szenvedéllyel, mint amit az itt ülők arcán látni. A román elnökség az ország és az unió történetének is fontos és nagyszerű pillanata lesz” – fogalmazott a megnyitón az Európai Bizottság elnöke, aki egy figyelmeztetést is megfogalmazott a román kormánynak címezve. "Ha valaki az Európai Uniót irányítja, fontos félretenni a belpolitikai problémákat. A miniszterelnök azonban megerősítette nekem, hogy kormánya nem fogja a belső problémáit Európa többi részébe exportálni" – jelentette ki a bizottsági elnök.

Az elmúlt hónapokban több olyan hangot is lehetett hallani, amelyek szerint Bukarest még nem áll készen erre a feladatra. „A kormányzó párt első embere mindent, még az uniós politikáját is egyetlen célnak rendeli alá: annak, hogy elkerülje a börtönt. Még a bíróságokra is nyomást helyez. De a minisztériumi alkalmazottak sem állnak készen az EU-s ügyek kezelésére: jóformán senki nem beszél angolul, nincs tárgyalóképes személyzet, és nem jártasak az EU-s diplomácia kifinomult útvesztőiben sem” – sorolja a problémákat Mircea Marian politológus.

Egyesek szerint a csatározásoktól hangos román belpolitikai élet és az ország EU-elnökséggel kapcsolatos célkitűzései szöges ellentétben állnak egymással.


"Ez nagyszerű alkalom, amelyet arra szeretnénk felhasználni, hogy megmutassuk elkötelezettségünket az uniós értékek mellett. Emellett egy erősebb, sokkal egységesebb és hatékonyabban működő Uniót szeretnénk formálni” – mondta a román elnök.

Az biztos, hogy Bukarest érzékeny időszakban foglalja el a soros elnöki tisztséget. A következő hónapokban valósulhat meg a Brexit, és Európai Parlamenti választásokat is tartanak. De szakértők szerint még ennél is kényesebb kérdés lehet az, hogy most fog megkezdődni a következő uniós költségvetés előkészítése. A mostani költségvetési ciklushoz képest alapos átrendeződés várható – így elemzők komoly vitákra számítanak a tagországok között.

atv.hu

További külföldi híreink