Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-01-10 16:59:00

Készülhet May a nagy bukásra?

Mindössze három napja lesz Theresa Maynek egy új javaslatot kidolgozni, ha a parlament előtt elbukik a jelenlegi Brexit megállapodás tervezete. A brit miniszterelnök szerint a Munkáspárt vezére felelős a patthelyzetért, Jeremy Corbyn azonban előrehozott választások kiírására szólította fel May-t.

Készülhet May a nagy bukásra?

Ahogy fogy a kormány ideje, hogy elfogadtassa a parlamenttel a hónapok alatt kidolgozott megállapodás-tervezetet, úgy válnak egyre sűrűbbé és feszültebbé a demonstrációk.

A hónapokig tartó tárgyalások árán kidolgozott kilépési megállapodás tervezetre a jelenlegi állás szerint nem fog rábólintani a parlament, így Theresa May az eddiginél is nehezebb helyzetbe kerülhet.

Újabb pofon Theresa May számára a parlamenttől, hogy a képviselők megszavazták: az eredeti 21 helyett csak 3 napja lesz a kormányfőnek egy új javaslat előterjesztésére, ha a jelenlegi elbukik. Az sem jó hír a miniszterelnöknek, hogy saját párttársai közül többen is ellene szavaztak.

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezére felelőtlennek nevezte May-t, aki szerinte csak az időt húzza. A politikus hozzátette: a patthelyzetre csak egy új választás lehet a megoldás.

„Ha a kormány arra is képtelen, hogy a legfontosabb jogszabályait megszavaztassa, akkor általános választásokat kell kiírni. Ha egy kormány nem képes ezzel megbirkózni, az nem is kormány.

Akkor elveszti a mandátumát, és egy új kormányra van szükség” – mondta Corbyn.


Theresa May ugyanakkor azt hangsúlyozta: az Európai Unió kijelentette, hogy ez az egyetlen lehetséges útja a megállapodásnak, ezért nincs más alternatíva, mint a megállapodás nélküli Brexit.

Csekély az esély

A brit fogadóipar szerint csekély az esélye annak, hogy a londoni alsóház a jövő heti szavazáson elfogadja a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodást, és ennek megfelelően az egyezmény elutasítására kínált fogadási lehetőség ígéri a legcsekélyebb nyereményesélyt.

Rupert Adams, a legnagyobb brit fogadási hálózat, a piac 25 százalékát ellenőrző William Hill nemzetközi sajtókapcsolati igazgatója Londonban dolgozó külföldi tudósítóknak tartott csütörtöki tájékoztatóján elmondta: a cégnél jelenleg 1/7-es kiírással lehet fogadni arra, hogy az alsóház a kedd estére várható szavazáson elveti az Európai Unióval novemberben elért 585 oldalas Brexit-megállapodást.

A William Hill modellszámításai szerint ez 87,5 százalékos esélyt jelent arra, hogy Theresa May miniszterelnöknek a jövő héten nem sikerül elfogadtatnia a megállapodást a parlamentben.

atv.hu

További külföldi híreink