Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-01-07 05:10:00

Targoncával törtek be egy minisztériumi épületbe Párizs központjában

Targoncával törtek be egy minisztériumi épületbe a sárga mellényes tüntetők Párizs központjában szombaton. A kormányszóvivőt és a stábját úgy kellett kimenekíteni. Az ellenzéki demonstrálók Franciaország-szerte utcára vonultak, több helyen zavargások alakultak ki.

Sárga mellényben, kezükben sárga léggömbbel követelték vasárnap Macron elnök lemondását tüntető nők a párizsi Operaház lépcsőjén, szemben a Bastille térrel. Szerintük a nőket fokozottan fenyegeti a leszakadás.


„A dolgozó szegényeknek a nyolcvan százaléka nő. Ebben a társadalomban nagyon nehéz a helyzetünk, főleg mi gondozzuk a gyerekeket, miközben alacsonyabb a fizetésünk, de sok nőnek munkája sincs.”

– mondta egy gyerekét egyedül nevelő asszony.

A tüntető hölgyek szerint a sárga mellényesek alapvetően békések, csak bajkeverők lopakodnak a soraikba.

Bajkeverőkből volt elég szombaton Párizsban. A mintegy 3-4 ezer sárga mellényes közül többen kiváltak, megdobálták a rendőröket, Szajna-hidakat vontak blokád alá, szemeteseket, motorbicikliket, barikádokat gyújtogattak fel. A rendőrök könnygázzal válaszoltak, és többeket őrizetbe vettek.


Egy amatőr felvételeken jól látszik, hogy a tüntetők Párizs központjában targoncával betörték az egyik minisztérium bejáratát, így hatoltak be az épületbe. A kormányszóvivőt és a stábját a hátsó bejáraton át menekítették ki. 

Más városokban, például Nantes-ban is zavargásokba torkollottak a tüntetések. A sárga mellényesek novembertől vonulnak minden hétvégén az utcára. Eredetileg az üzemanyag árának tervezett emelése ellen tiltakoztak, de most már jobb megélhetést követelnek. Szerintük az államfő érzéketlen a középosztály gondjai iránt, és politikájával kizárólag a gazdagoknak kedvez.

atv.hu

Január 8-tól indul az ATV Spirit!

További külföldi híreink