Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-01-05 13:30:00

Nyílt levelet írt sorstársa a dezertált észak-koreai diplomatának

Egy korábban dezertált észak-koreai diplomata arra kérte szombaton a római állomáshelyéről megszökött észak-koreai diplomatát, volt ottani ügyvivő nagykövetet, hogy ne az Egyesült Államoktól kérjen menedékjogot - amint ez ismertté vált -, hanem Dél-Koreától, ahova ő is menekült.

Cso Szon Gil, aki 2017 októberétől tavaly őszig volt Észak-Korea ügyvivő nagykövete Rómában, feleségével együtt novemberben elhagyta az állomáshelyét, és eltűnt. A dél-koreai és az olasz média meg nem nevezett diplomáciai forrásokat idézve azt írta csütörtökön, hogy Cso és családja az olasz kormány védelme alatt biztonságos helyen tartózkodik. Pénteken ismertté vált a Reuters hírügynökség szerint, hogy

a 44 éves diplomata menedékjogot kért az Egyesült Államok római nagykövetségén, noha ezt hivatalos forrásból nem erősítették meg.

Nyílt levelet írt szombaton a diplomatának egy honfitársa, egy másik szökött észak-koreai diplomata, aki Phenjan londoni nagykövetének volt a helyettese. De Jong Ho egyetemi társa volt Cso Szon Gilnek, majd munkatársa is egy időben. Ő 2016 augusztusában családjával együtt Dél-Koreába szökött. Mostanáig ő volt a legmagasabb rangú észak-koreai diplomata, aki megszökött hazája hatóságai elől.

De Jong Ho levelében arra kérte Csót, hogy ő is Dél-Koreától kérjen menedékjogot, és ott segítse elő vele együtt a két Korea újraegyesítését, mert szerinte ennek hatására mind több észak-koreai diplomata fog megszökni, és gyorsabbá tehetik az országegyesítési folyamatot.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink