Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-01-04 13:33:00

Hatalmas károkat okozott a hó Görögországban

Áramkimaradásokat és közlekedési fennakadásokat okozott a hóval és óránkénti 100 kilométeres széllökésekkel érkező hidegfront Görögország középső és északi részén.

Az ország második legnagyobb légikikötőjének számító szaloniki repteret csütörtökön órákra lezárták a szélsőséges időjárás miatt, és több járatot el kellett terelni az athéni és kaválai repülőtérre. Pénteken a repülőtér már lényegesebb fennakadások nélkül működött.

Görögország középső és északi részén a hőmérséklet helyenként elérte a mínusz 12 Celsius-fokot. A nagy mennyiségű hó miatt több úton lehetetlenné vált a közlekedés, és a csapadék számos hegyi falvat elvágott a külvilágtól.

Az ország középső részén található Pílion-félszigeten három embert ki kellett menteni, miután autójukkal a hó fogságába estek. A görög fővárosban, Athénban, illetve Szalonikiben új szálláshelyeket nyitottak meg a több ezer hajléktalan számára.

A helyi meteorológiai szolgálat előrejelzései szerint az időjárás csak vasárnaptól enyhül majd.

Az új év szélsőséges időjárással köszöntött be Görögországban, hóval árasztva el az északi, viharos esőzésekkel pedig a déli területeket. A nagy mennyiségű csapadék áradásokhoz és földcsuszamlásokhoz vezetett Krétán és a környékbeli szigeteken.

A hidegfront Olaszország déli részét is elérte, és több régióban - például Basilicatában, Molisében, Campaniában és Pugliában - hullott hó. A Vezúv behavazott kúpjáról több fotó készült, és a turisták nagy örömére Pompejiben is szállingózott a hó. Materában, Európa 2019-es kulturális fővárosában szintén havazott.

Az időjárás miatt Pugliában és Calabriában akadozott a vasúti forgalom. A Nápolytól délre fekvő Avellino városában teljesen megbénult a közlekedés, míg Rómában új szálláshelyeket nyitottak meg a hajléktalanoknak a nagy hideg miatt.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink