Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-12-18 18:01:00

Súlyos ára van a kínai gazdaság megerősödésének

40 éve kezdett gazdasági reformokba a Kínai Kommunista párt, amely az évforduló alkalmából konferenciát rendezett Pekingben. Az ázsiai ország 1978-ban szakított a szovjet tervgazdálkodással, és áttért a szocialista piacgazdaságra. A kínai gazdaság ma a második legnagyobb a világon az amerikai után, amit a jövőben - elemzők szerint - meg is előz majd.

Úttörője és nyertese volt a gazdasági reformoknak Kínában JÍVÚ városa, ahonnan ma már 9 vasútvonalon szállítanak árukat Európába. A gazdasági váltás után, 36 éve nyitottak egy piacot, 700 standdal, előtte tiltott volt a szabad kereskedelem.

Akkor még sokan cukornádból készített édességet cseréltek csirketollakra, amiből műtrágyát gyártottak, a trágyázott földeknek pedig nőtt a terméshozama. Ma már itt van a világ legnagyobb piaca.

Az emberek részben azért ragaszkodtak a kereskedéshez, mert meg kellett élniük

– mondta Hszie Gaohua, a helyi párttitkár, aki a piac megnyitásával állását és szabadságát kockáztatta.

Az egész országot érintő reformokat a párt XI. Központi Bizottságának 3. plenáris ülése indította be, amit 40 éve hívtak össze. Az évfordulón most konferenciát tartottak.

Az elnök arról beszélt, hogy Kína a világ legnagyobb árukereskedője, 2. legnagyobb fogyasztója, a külföldi befektetések 2. legnagyobb célpontja, és évek óta Kínáé a világ legnagyobb devizatartaléka.

Az elmúlt 40 évben elkötelezetten próbáltuk javítani az életszínvonalat. 740 millió kínait emeltünk ki a szegénységből.

 – mondta Hszi Csin-Ping elnök.


A fejlődés ugyanakkor sok munkás kizsákmányolásával, és nagy környezetszennyezéssel járt. A légszennyezettség miatt gyakran adnak ki riasztást Kínában, főleg télen, amikor nő a szénfogyasztás.

A szabadságjogokat pedig ma is lábbal tiporják. Az állam olyan rendszert épít ki, amiben számítógépes algoritmusok segítségével figyelik meg az embereket, akik boldogulását viselkedésük alapján kapott pontjaik befolyásolják.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink