Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-12-19 05:50:00

Két évig halogatták a választást, most orosz módra maradna hatalmon az elnök

Joseph Kabila nem indulhat a most vasárnapi választáson a Kongói Demokratikus Köztársaságban, hozzá hűséges híve azonban igen. Volt olyan ellenzéki, akit az országba sem engedtek be, nehogy jelölt lehessen.

Orosz módra maradna hatalmon a Kongói Demokratikus Köztársaság elnöke, Joseph Kabila. Hivatali ciklusa már 2 éve lejárt, de az akkor esedékes választást mostanáig halogatták. Vasárnap tartják, és Kabila ezen nem indulhat. Ahogy korábban Putyin orosz elnök tette, ő is egy hűséges hívét jelölte utódjának, hogy vezesse az országot, amíg nem indulhat ismét a választáson.

Kongó fővárosában nemrég 10 ezerből 8 ezer szavazógép égett le a választási bizottság raktárában. Az ellenzék szerint a gépek növelik a csalás lehetőségét. A választási bizottság elnöke azonban ezt cáfolta. „A gépek megkönnyítik a választást. Megbízhatók, mert két forrásból kapunk eredményt, ha kézi számlálás dönt. Gyorsabban hirdethetünk eredményt, és nincs esély csalásra, ahogy 2006-ban és 2011-ben” – magyarázta Corneille Naanga, a bizottság elnöke.

Több ellenzéki vezetőt eltiltottak az indulástól. Egyiküket nyáron be sem engedték az országba, hogy ne tudja jelölni magát. A nyertes így Kabila elnök kiszemelt utódja lehet. „Itt, Lubumbasiban született Kabila elnök, aki utódjának jelölt, és ezért kezdem itt a kampányomat” – mondta Emmanuel Ramazani Shadary, a jelölt, akinek belügyminisztersége idején brutálisan elfojtották a tüntetéseket.

Egyik kihívója a legnagyobb ellenzéki párt elnöke. „Bizonyítottuk, hogy mi vagyunk a jövő vezetői, akik tisztelik a népakaratot” – jelentette ki Felix Tshisekedi.

Jelöltnek választották még egy amerikai olajcég egy korábbi vezetőjét is. A felmérésekben ő a 3. helyen áll. Kampányában mindenkit arra biztatott, hogy papíron szavazzon.

„Szomorúnak látom a jövőt, mert nem nyugodt légkörben készülünk a választásra, ami a politikai szereplők iránti bizalmat illeti. Mindkét oldalon van akadály, de főleg a kormányén, ami nem akar rendes választást” – vélekedett egy fővárosi lakos.

Kabila elnök 2001-ben került hatalomra, miután apját, az előző államfőt, megölte egyik testőre. Hivatalban maradása érdekében alkotmánymódosítással is próbálkozott, de nem járt sikerrel.

atv.hu

További külföldi híreink