Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-12-14 13:32:00

Nem találja a kiutat a Brexit-válságból Theresa May?

A brit kormányfő a héten vitte volna a szigetország törvényhozása elé az Európai Unióból történő kiválás feltételrendszerét, ám annak várható leszavazása miatt végül jövő évre halasztotta a voksolást. May a héten az uniós csúcstalálkozón próbálkozott kiskaput keresni, ám a többi tagállam mereven elzárkózik a tárgyalások újranyitásától, csupán apróbb pontosításokra lennének hajlandóak.

Nem találja a kiutat a Brexit-válságból Theresa May?

Sovány vigasz – ennyivel kellett beérnie Theresa Maynek a Brüsszel uniós csúcstalálkozó első napján. Bár vérmes reményei korábban sem lehettek, a brit kormányfőnek csütörtökön szembesülnie kellett azzal: a többi uniós tagállam részéről semmilyen nyitottság nincs a Brexit már kialkudott feltételrendszerének újratárgyalására.

May azzal érvelt, hogy a szigetország parlamentje elutasíthatja az alkut, amennyiben a képviselők aggodalmait nem foszlatják szét, ám Brüsszel válasza erre az volt: pontosításokról lehet szó, a tárgyalások újranyitásáról azonban semmiképpen sem.

„Semmilyen jogi garanciát nem kaptunk a kéréseinkre. Örültünk volna, ha erre sor kerül, de az igazság az, hogy a Brexit egy kérdés volt a sok közül, ráadásul az utolsó pillanatban került csak fel olyan más problémák közé, mint például az olasz költségvetés válsága, vagy az eurozóna jövője” – nyilatkozta David Lidington, brit miniszterelnök-helyettes.

Az sem ad okot sok bizakodásra, hogy a csütörtök késő éjszakába nyúló tárgyalások után a német kancellár például megerősítette: fel kell készülniük egy megállapodás nélküli Brexitre.

„Jelenleg nem látni, miként fog dönteni a megállapodás kapcsán a brit parlament. Ezért nekünk európai és nemzeti szinten is fel kell készülnünk arra, hogy egyezmény nélkül válik ki Nagy-Britannia az EU-ból” – fogalmazott Merkel.

A csütörtöki tárgyalásokat követően az unióban maradó huszonhetek egy közös nyilatkozatot fogadtak el, melyben leszögezték: az EU számára is fontos, hogy a tervek szerint 2020. év végéig tartó átmeneti időszakban minél előbb tető alá hozzák az egyezséget a szigetország és az unió jövőbeli viszonyáról. Ez a vállalás elemzők szerint édeskevés lesz May számára ahhoz, hogy a paktum elfogadásához szükséges parlamenti többséget biztosítani tudja magának.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink