Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-12-14 21:41:00

Letartóztatták a tunéziai vörösmellényesek egyik vezetőjét

Letartóztatta a tunéziai rendőrség a francia sárgamellényesek mintájára szerveződött vörösmellényesek mozgalmának egyik alapítóját, Burhán Azslenit - jelentették hírügynökségek pénteken.

Azslenit, aki egy baloldali párt aktivistája és a társadalmi egyenlőségért akart tüntetni, a tervezett demonstráció előtt vették őrizetbe csütörtökön a középnyugat-tunéziai Kaszeríne városában.

Egy társa szerint a letartóztatást követően egy 2008-as ügyben vádat emeltek ellene.

Ugyanekkor a tunéziai rendőrség Szfáksz városában 48 ezer sárga és 2000 vörös mellényt foglalt le - közölte a városi bíróság szóvivője, Murád Turki. Hozzátette, hogy az akció célja csupán annak ellenőrzése, hogy a mellények, amelyekből elsősorban olajkitermelő cégek és műszaki boltok rendelnek, legálisan jutottak-e az országba. 

A vörösmellényesek vezetője, Názsi Dzíri újságíróknak azt mondta, további tüntetéseket terveznek országszerte, beleértve a fővárost, Tuniszt is. Hétfőn Kaszerínében tartanak tüntetést annak alkalmából, hogy nyolc éve, 2011-ben a szomszédos Szidi Buzidban egy fiatal árus felgyújtotta magát, mert megbírságolták az illegálisan felállított standja miatt. Ez az esemény volt a tunéziai tömegtüntetések kirobbantója, és sokan  úgy gondolják, az ő tette indította el magát az arab tavaszt is. 

Dzíri elmondta azt is, mozgalmuk egyebek mellett nyugdíjemelést, munkalehetőséget és a 600 dínáros (körülbelül 58 ezer forint) minimálbér emelését követeli. Alapítói között többen egy baloldali diákszövetség tagjai.

Tunéziában egyre gyakoribbak a társadalmi elégedetlenség kiváltotta megmozdulások, elsősorban a növekvő munkanélküliség - amely a friss diplomások körben eléri a 30 százalékot is - és a 8 százalékos infláció miatt.

Egyiptomban a hatóságok már korábban korlátozták a sárga mellények eladását, a franciaországi zavargásokhoz hasonló tüntetésektől tartva.

Franciaországban, tiltakozó autósok által néhány hete indított, a gépkocsikban kötelezően tartandó, sárga láthatósági mellényről elnevezett sárgamellényesek mozgalmához tartozók több hete folytatják tiltakozó akcióikat, és más szomszédos országokban, például Olaszországban is akadtak követőik. A tüntetések időközben Emmanuel Macron francia államfő politikája elleni általános elégedetlenségbe csaptak át.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink