Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-12-13 17:10:00

Fellángolt a palesztin erőszak: Kisbabát és katonákat is gyilkoltak

Életét vesztette Izraelben az a kisbaba, akit vasárnap császármetszéssel hoztak világra, miután anyját hét hónapos terhesen hasba lőtte egy terrorista. Csütörtökön Jeruzsálem óvárosában megkéseltek két rendőrt, később egy palesztin merénylő agyonlőtt két katonát.

Ismét fellángolt az erőszak Izraelben. Csütörtökön Jeruzsálemben végső búcsút vettek attól a kisfiútól, akit császármetszéssel hoztak világra, miután terhes anyját hasba lőtték. A nő, a férje és másik 5 izraeli civil vasárnap sebesült meg, amikor egy ciszjordániai zsidó telepnél lévő buszmegállóban vártak, és terroristák tüzet nyitottak rájuk egy autóból. Az elkövetők akkor elmenekültek.


„Néhány órával ezelőtt elvesztettünk egy újszülött kisbabát. Meg fogjuk találni a gyilkosait, már az elmúlt négy napban sem állt le a keresés. Bíróság elé fognak állni” – mondta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

A hatóságok csütörtökre virradó éjjel Ciszjordániában megpróbálták elfogni az elkövetőt. Egy másik akcióban pedig azt a palesztin merénylőt akarták letartóztatni, aki októberben megölt két izraelit egy ciszjordániai gyártelepen, ahol mindhárman dolgoztak. Állítólag mindketten ellenálltak, ezért lelőtték őket.

A gázai övezetet uraló Hamasz azt állítja, hogy a két merénylő tagja volt a terrorszervezetnek. Mahmúd Abbász palesztin elnök pártja, a külföldön mérsékeltebbnek tartott Fatah nyilatkozatban gyászolta a két lelőtt terroristát, akiket hősöknek nevezett. Később csütörtökön Jeruzsálem óvárosában egy támadó megkéselt két izraeli rendőrt, de végül lelőtték.

Két katonát is megöltek

Ezt követően egy palesztin merénylő agyonlőtt két izraelit, két másikat pedig súlyosan megsebesített Ciszjordániában. Mindkét halálos áldozat katona volt, s az egyik sebesült is a hadseregben szolgál. A merénylet másik sebesültje egy húsz éves civil nő a helyi média legújabb értesülései szerint.
    
A Gázai övezetet uraló Hamász mozgalom üdvözölte a megalakításának évfordulóját egy nappal megelőző támadó akciót, de nem jelentette be, hogy a tagjai követték el azt.
    
"A hősies Sziluad-akció válasz a cionista megszállók bűneire és viselkedésére Ciszjordániában" – hangoztatta Abdelaltif al-Kanú, a szervezet katonai szárnyának szóvivője Twitteren közzétett üzenetében.
    
"Ciszjordánia fiataljai és férfiai lázadni fognak a megszállás ellen és folytatják az összecsapásokat. Az ellenség ne is álmodjon biztonságról, nyugalomról és stabilitásról a bátor Ciszjordániában" – tette hozzá.
    
A merénylet Ciszjordánia középső részén történt, az Ofra telepesfalu melletti Givat Aszaf nevű illegális izraeli telephez vezető kereszteződésben. Az autón érkező támadó kiszállt járművéből, lövéseket adott le az ottani buszmegállóban várakozókra, majd visszaült és elhajtott.
    
A katonai rádiónak egy mentős elmondta, hogy az utóbbi napokban megnőtt a ciszjordániai terrorcselekmények száma. A merénylő kézre kerítése érdekében a hadsereg utakat zárt le a környéken, s a katonai rádió beszámolója szerint körülzárták a közeli palesztin nagyvárost, Rámalláhot. A Palesztin Nemzeti Hatóság nem hivatalos fővárosába jelenleg csak biztonsági ellenőrzés után hajthatnak be a járművek, és az onnan távozókat is ellenőrzik.

atv.hu

További külföldi híreink