Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-12-13 08:20:00

A fél világ a botrányos magyar szavazással és a tüntetéssel foglalkozik

A New York Timestól a Washington Poston át az Al Jazeeráig szinte minden külföldi lap beszámolt a parlament szerdai üléséről.

A The Guardian részletesen leírja, mi történt az ülésteremben, a lap megemlíti, hogy az ellenzék elfoglalta a pulpitust, a képviselők élő közvetítésekkel jelentkeztek, hogy megakadályozzák, hogy a kormánypártok megszavazzák az „ellentmondásos” törvényeket. A The Guardian tudósítója idézi Kövér Lászlót, aki szerint a magyar demokrácia 28 éves történelmében még soha nem volt példa ilyen mértékű akadályozásra, de leírja a Magyar Helsinki Bizottság állásfoglalását is, miszerint a jogszabályok elfogadása „komoly fenyegetést jelent a magyar jogállamiságra, és ellentétes azokkal az értékekkel, amelyeket Magyarország aláírt az Európai Unióhoz való csatlakozással.” A lap emlékeztetett a CEU elköltözésére, illetve arra, hogy a volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki még mindig Magyarországon tartózkodik.

A Daily Mail szintén pontosan leírja a parlamentben történt eseményeket, de idézi Szabó Tímeát, a Párbeszéd társelnökét, aki az utcára hívta a tüntetőket. A lap a tiltakozásról is beszámolt, illetve kitért arra a petícióra is, amit a Jobbik vitt fel a Budai várba Áder Jánosnak.

A The New York Times a közigazgatási bíróságokra helyezte a hangsúlyt, a lap azt írja, „Magyarország új bírói rendszert hoz létre”, amelyben a bírák személyesen a kormánytól függenek majd. A lap cikkében kitér arra is, hogy a magyar kormány ugyanazt a populista irányvonalat követi, mint, például Olaszország vagy az Egyesült Államok.

A Reuters megjegyzi, „kritikusai szerint” Orbán Viktor autokrata rendszert épít, befolyásolva a magyar vállalkozásokat, bíróságokat és a médiát. A portál írt egy pár sort a tüntetésről is, megjegyezve, hogy a tiltakozók megdobálták a rendőröket, akik paprika spray-t alkalmaztak velük szemben.

A The Washginton Post riportjában sincs lényegi különbség, a lap szintén leírja, milyen törvényeket és hogy szavaztak meg, illetve, hogy milyen események alakultak ki a parlament előtt, viszont cikkében hozzáteszi, hogy a kormány a befektetők, például a német autógyártók érdekeit is szem előtt tartotta a szavazáskor.


Az Al Jazeera a tüntetésre helyezte a hangsúlyt, viszont megszólaltatta a Vasas Szakszervezetek képviseletében Guzslován Gábort, aki a portálnak elmondta, soha nem látott káosz volt a parlamentben. A cikkben szintén megszólalt az Európai Baloldal elnöke, Vajnai Attila is, aki elmondta, a szakszervezetek és a baloldali pártok szolidárisak a magyar munkavállalókkal.

A Russia Today csak egy pár soros cikkben számolt be a történésekről, de megjegyzi, a „rabszolgatörvényre” azért volt szükség, hogy Magyarország ellensúlyozza a növekvő munkaerőhiányt.

További külföldi híreink