Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-12-12 16:21:00

Strasbourgi lövöldözés: többször ült már börtönben a támadó

Terrortámadás történt Franciaország egyik legismertebb karácsonyi vásárán. Strasbourgban három emberrel végzett, 12-t pedig megsebesített egy marokkói származású fegyveres. A hatóságok a legmagasabb készültségi szintet rendelték el, megerősített biztonsági intézkedéseket léptettek életbe a határokon, valamint a karácsonyi vásárok környékén. A támadó már korábban is ismert volt, többször ült már német és francia börtönökben, a biztonsági szolgálatok pedig tudtak arról, hogy radikalizálódott.

Magasabb szintű riasztást léptették életbe a francia hatóságok, miután kedd éjjel egy muszlim terrorista lövöldözni kezdett egy karácsonyi vásáron. A támadásban több embert meghalt.

„A terrorista három helyen is támadást hajtott végre. A lövöldözéseknek három halálos áldozatuk van. Tizenkét embert megsebesített, akik közül hat embert jelenleg is intenzív osztályon ápolnak. A támadó ismert volt a hatóságok előtt, Franciaországban és Németországban több bűncselekményt követett már el, amelyek miatt már börtönben is ült. Az országban magasabb riadókészültséget rendeltük el, a határokon valamint a karácsonyi vásárok körül megerősített biztonsági intézkedéseket léptettünk életbe” – mondta a francia belügyminiszter, Christophe Castaner.

Francia lapok ugyanakkor kiemelték: az ország egyik legismertebb karácsonyi vásárán, Strasbourgban már eleve megerősített terrorvédelem volt érvényben. A 29 éves, marokkói származású, de már Franciaországban született terrorista ennek ellenére tudta végrehajtani a támadást. A lövöldözés után pedig sikerült elmenekülnie, pedig a rendőrök és katonák kétszer is tűzharcba keveredtek vele.

A támadás kapcsán külföldi országok, valamint az európai intézmények vezetői is részvétüket fejezték ki. „Tegnap egy bűnöző három európai állampolgárt ölt meg, 12 másikat megsebesített Strasbourgban, a városban, ahol az Európai Parlament székhelye is található, a városban, amely a békét szimbolizálja” – fogalmazott az Európai Parlament elnöke, Antonio Tajani.

Franciaországot is sokkolta az újabb terrortámadás híre. „Borzalmas, ami történt. Bárcsak vége lenne ezeknek a támadásoknak. Nagyon nehéz világban élünk” – fogalmazott egy párizsi nő. „A terrorizmus gyanújával megfigyelt személyeket le kellene tartóztatni, vagy ki kellene utasítani az országból. Valódi veszélyt jelentenek a közbiztonságra” – mondta egy másik fővárosi lakos.

A támadás helyi idő szerint este 8 óra körül kezdődött a francia-német határon fekvő Strasbourg híres karácsonyi vásárán, ahol naponta látogatók ezrei fordulnak meg. Egy idő elteltével a terrorista a téren járőröző katonákkal is tűzharcba keveredett, majd állítólag taxiba szállt. A jármű sofőrjét a hatóságok később kihallgatták és úgy tűnik: nem állt kapcsolatban a fegyveressel, azt viszont elmondta: a férfi maga is megsérült.

Sajtóhírek szerint a hatóságok a támadót már lehetséges terroristaként tartották számon, valószínűleg a börtönben radikalizálódott. A férfi lakásán a rendőrök házkutatást tartottak, itt fegyverek mellett kézigránátokat is találtak.

atv.hu

További külföldi híreink