Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-12-11 20:55:00

Lövöldözés Strasbourgban: három halott, továbbra is szökésben a támadó

A legfrissebb hírek szerint három áldozata is van a strasbourgi lövöldözésnek, tizenegyen pedig megsérültek. Az elkövetőt azonosították már, de el tudott menekülni.

Lövöldözés Strasbourgban: három halott, továbbra is szökésben a támadó

A Sky News azt írja, valamivel este hét óra után adták le a lövéseket az egyik legforgalmasabb karácsonyi vásárban Strasbourgban, a Kléber téren.

A BBC közlése szerint a francia belügyminisztérium megerősítette, hogy súlyos incidens történt és felkérték a környéken élőket, hogy maradjanak lakásaikban. Ugyanezt kérte a város polgármester-helyettese, Alain Fontanel.

Egy helyi újságíró a lap szerint azt írta Twitteren, hogy tucatnyi lövést hallott az utcán, a városközpont környékén.

A CNN már 10 sérültről tud. A lap szerint Emmanuel Macron köztársasági elnök arra kérte a francia belügyminisztert, hogy személyesen menjen el a helyszínre.

Strasbourg az egyik otthona az Európai Parlamentnek, a képviselők jelenleg is a városban tartózkodnak a plenáris ülések miatt. Olasz sajtóértesülések szerint több európai parlamenti képviselőt biztonsági okokból nem engednek ki a parlament épületéből.

Azonosították

A város kijáratánál, a francia-német határon szigorú ellenőrzés alá vonják a mindkét irányba tartó gépkocsikat. Közben a helyi prefektúra bejelentette, hogy azonosították az elkövetőt, akit lázasan keresnek a hatóságok.

Terrorcselekmény lehetett

A DNA című helyi hírportál rendőrségi forrásra hivatkozva feltételezi, hogy terrorcselekmény történt, a terrorelhárító ügyész is vizsgálja az ügyet. A lövöldözés után mozgósították a biztonsági szolgálatokat - írta Twitter-bejegyzésében a francia belügyminiszter.

Jávor Benedek épp ott volt

Jávor Benedek EP-képviselő pár sarokra volt, amikor a lövéseket meghallotta. Utána azt látta, hogy futni kezdenek az emberek, de akkor még nem lehetett tudni, hogy mi történt. Az Indexnek kedd este azt mondta, behúzódott egy étterembe, és a rendőrség és a katonaság az egész környéket lezárta, szóval ki se tudott volna onnan jönni.

Újságíróként szinte testközelből

"Mellettem egy nő babakocsit tolva rohant" - Gacsályi Sára épp a főterén, a karácsonyfától alig néhány méterre állt, amikor meghallotta a dörrenéseket. Azonnal elkzedett kifelé menni a belvárosból, úgy, hogy közben nem is tudta mi történt. "Az egyik egyenruhás úriembert megkérdeztem, mi történt, de csak annyit mondott: még nem tudom, csak bátorság, édesem!”. Elmondta, amikor a lövések eldördültek, sikolyok hallatszottak és mindenki futni kezdtett. Végül egy taxiba szállva tudott elmenekülni a helyszínről.

Az sem biztos, hogy terrortámadás volt

A francia belügyminiszter-helyettes szerint nem biztos, hogy terrortámadás történt kedd este Strasbourgban.

A tettes indítéka egyelőre nem ismert, lehet, hogy az illető már nincs is Franciaországban, hanem már Németországban van - tette hozzá Laurent Nunez.   

A hatóságok betiltják a tüntetéseket Strasbourgban és környékén, hogy a biztonsági erők a lőfegyveres ámokfutó elfogására tudjanak koncentrálni, de az ország többi részén nem. A rendőrség kihallgat öt embert a feltételezett elkövető korábbi rendőrségi ügyeivel kapcsolatban - mondta.

Nem tudnak magyar érintetről

A Külgazdasági és Külügyminisztérium értesülései szerint a lövöldözésnek nincs magyar érintettje - közölte Szijjártó Péter tárcavezető szerdán Budapesten, egy más témában tartott sajtótájékoztatót követően. 

Szijjártó Péter kiemelte: az ügyeleti telefonszámra hívás nem érkezett, a párizsi nagykövetségtől magyar állampolgár nem kért segítséget.

Frissítés 22:20 - két halott van

A hatóságok legfrissebb tájékoztatása szerint ketten meghaltak, tizenegyen megsebesültek a lövöldözésben.

Frissítés 23:12 - ismerték a támadót

A legfrissebb információk szerint az elkövető 29 éves férfi, aki ismert volt a hatóságok előtt, számontartották, mint potenciális támadót.

A támadás indítéka egyelőre ismeretlen. Iszlám szélsőségesek korábban többször is fenyegettek karácsonyi vásárokat.

Frissítés: 23:32 - terrorcselekmény

 A francia vádhatóság bejelentette: terrorcselekmény miatt indítottak vizsgálatot.

Frissítés 02:55 - Nem négy hanem három halott

Három életet követelt a kedd este Strasbourgban, egy karácsonyi vásár közelében történt lövöldözés - közölte Christophe Castaner francia belügyminiszter szerdára virradóra tartott sajtótájékoztatóján, pontosítva azokat a korábbi értesüléseket, miszerint négyen vesztették életüket.

Mint mondta, további tizenkét ember sebesült meg, köztük hatan kritikus állapotban vannak. 
A tárcavezető bejelentette, hogy a történtek miatt magasabb biztonsági készültségi szintet rendeltek el, megerősítik a határvédelmet és a karácsonyi vásárok körüli biztonsági intézkedéseket is.

atv.hu

További külföldi híreink