Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-12-10 09:06:00

Észak-Korea háborút hirdetett a korrupció ellen

Korrupció elleni háborút hirdettek hétfőn Észak-Koreában: az állampárt lapja, a Rodong Szinmun vezércikkében "kérlelhetetlen harcra" szólított azok ellen - függetlenül a beosztásuktól -, akik korrupcióba keveredtek.

Észak-Korea háborút hirdetett a korrupció ellen

A lap címlapos szerkesztőségi cikkében elítélte a korrupciót és a bürokratizmust, ezeket a jelenségeket "veszélyes méregnek" és "az ellenség javát" szolgáló cselekedeteknek nevezte, amelyek rombolják és bomlasztják az ország egyöntetű egységét.   

A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szemlátomást a korrupció elleni hadjárattal akarja erősíteni a bürokraták körében a fegyelmet, és csillapítani akarja a közvélemény elégedetlenségét, az emberek életkörülményei ugyanis nem sokat javultak attól, hogy Kim bejelentette, a gazdasági fejlődésre akarja helyezni a hangsúlyt.    

"A pártszerveknek fokozott harcot kell folytatniuk a bürokratizmus és a korrupció gyökeres kiirtása végett. Kompromisszumot nem tűrő harcot kell hirdetni bárki ellen - függetlenül a rangjától -, aki meggyalázza a párt magasztos arculatát, és feldönti forradalmi erődünket" - így a pártlap.    

A szerkesztőségi cikk szerint szigorúbb felügyeletet kell gyakorolni a pártvezetők, kiváltképpen azok felett, akik "basáskodnak az emberek felett, és saját önös érdekeiket hajszolják". A magas beosztású kormányilletékeseket is szervezeti kontroll alá kell helyezni a Rodong Szinmun szerint.  

Észak-Koreában gyakran a korrupció elleni harc örvén végeznek tisztogatást az állami vezetők körében, a korrupt hivatalnokok megbüntetésével növeli a rezsim a "fővezér" támogatottságát. Kim kegyvesztetté lett nagybátyját és mentorát, Dzsang Szong Teket 2013 decemberében ki is végezték hazaárulás és korrupció miatt. Dzsang az Állami Védelmi Bizottság elnökhelyettese, valamint a Koreai Munkapárt központi bizottságának tagja volt.

atv.hu

További külföldi híreink