Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-12-09 19:32:00

Gumilövedék, vízágyú: ismét elszabadultak az indulatok Párizsban

Ismét elszabadult az erőszak szombaton Párizsban, ahol a tüntetők óriási károkat okoztak. A rendőrség gumilövedékkel, vízágyúval igyekezett helyreállítani a rendet. Az összecsapásokban sokan megsérültek, köztük rendőrök és újságírók. Franciaország-szerte 1700-nál is több embert vettek őrizetbe a demonstrációkon. Mindenki arra vár, hogy mit lép minderre Emmanuel Macron elnök, akinek egyre csökken a népszerűsége.

Bőven volt dolguk a köztisztasági dolgozóknak Párizsban. Az utcákról és az emlékművekről is igyekeztek eltávolítani a sárga mellényes tüntetők falfirkáit, ez a fajta rongálás azonban csak a kisebbik gond. A demonstrálók ismét kirakatokat törtek be, és több gépkocsit is felgyújtottak. 

Az ember megérti a sárga mellényeseket, de az erőszak teljességgel elfogadhatatlan. A környéken mindent szétvertek, az összes üzletet be kellett zárni"

– magyarázta Gregory Caray, az egyik bútorbolt tulajdonosa.

A franciák többsége azonban még mindig szimpatizál a tüntetőkkel.

„Nem tudom, hogy az elnöknek le kell-e mondania, de az biztos, hogy emelni kell a fizetéseket, elsősorban a legalacsonyabb béreket, és csökkenteni kell a szegényeket sújtó adókat"

– vélekedett egy párizsi férfi.

Sorozatban a negyedik hétvégén Franciaország-szerte tízezrek vonultak az utcára tiltakozásul a dráguló megélhetés ellen. Párizsban volt a legsúlyosabb a helyzet, a tüntetők közül többen törtek-zúztak, gyújtogattak és üzleteket fosztottak ki.

A rendőrség gumilövedékkel, vízágyúval, páncélozott járművekkel próbálta megállítani az erőszakot. 1700-nál is több embert őrizetbe vettek. Többen megsérültek, köztük rendőrök és újságírók. Egyes hírek szerint három embert az arcán találtak el a gumilövedékek. A francia kormányfő nemzeti egységre szólított fel.

Az elnök a tervek szerint a hét elején beszédet tart. Egyes elemzők szerint már túl későn, Emmanuel Macron népszerűsége ugyanis rekord mélységbe, 23%-ra csökkent. A tüntetők pedig jelezték: mindenképp folytatják.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink