Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-12-07 17:08:00

CDU-tisztújítás: Megválasztották Merkel utódját

Annegret Kramp-Karrenbauert választották meg elnöknek a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) tisztújító kongresszusán pénteken Hamburgban, a párt eddigi főtitkára 517 szavazatot szerzett, ellenfelére, Friedrich Merz volt parlamenti (Bundestag) frakcióvezetőre 482 küldött voksolt.

Az elnökválasztáson a 1001 küldött közül 999 vett részt, valamennyien érvényesen szavaztak, egyikük sem tartózkodott.

A pártelnöki tiszségből több mint 18 év után távozó Angela Merkel utódjának megválasztásához két fordulóra volt szükség. Az első fordulóban Annegret Kramp-Karrenbauer 450 szavazatot, Friedrich Merz 392 szavazatot kapott, Jens Spahn egészségügyi miniszter pedig 157 voksot szerzett, és harmadik helyezettként nem jutott be a második, döntő választási fordulóba.

A CDU-ban 1971 óta először indult az elnöki tisztségért több esélyes jelölt.

Annegret Kramp-Karrenbauer az 1945-ben alapított párt nyolcadik elnöke, és a második nő a CDU élén.

Az elnökválasztás eredményének kihirdetése után hangsúlyozta, hogy valamennyi párton belüli irányzatnak együtt kell dolgoznia. Friedrich Merz az új elnök támogatására kérte a küldötteket és a tagságot. Mindezek után a három jelölt együtt állt fel a kongresszusi  küldöttek előtt felállított színpadra, demonstrálva a párt egységét.

Annegret Kramp-Karrenbauer az ország egyik legkisebb tartományából, a Franciaországgal és Luxemburggal határos, egymillió lakosú Saar-vidékről származik, 56 éves, katolikus, három gyermeke van, politika- és jogtudományi diplomával rendelkezik, a férje mérnök. 

A CDU-ba 1981-ben lépett be, a kilencvenes évek vége óta hivatásos politikus. A tartományi kormányba 2000-ben került be, Németország első női tartományi belügyminisztereként. Volt oktatási és kulturális, valamint munka-, családügyi és szociális miniszter, 2011-től pedig a tartomány miniszterelnökeként dolgozott.

Legnagyobb sikere a tavaly márciusi tartományi törvényhozási (Landtag-) választás volt, amelyen a CDU a szavazatok 40,7 százalékát szerezte meg. A vártnál nagyobb arányú győzelemmel a CDU Annegret Kramp-Karrenbauer vezetésével lefékezte a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) szövetségi szintű előretörését, ami elemzők szerint jelentős fejlemény volt a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásra készülő pártok versenyében.

Annegret Kramp-Karrenbauer a CDU idén februárban tartott kongresszusa előtt váratlanul bejelentette, hogy a párt főtitkáraként kívánja folytatni pályafutását. A kongresszuson rendkívül magas, 98,4 százalékos támogatottsággal választották meg a tisztségre.

Annegret Kramp-Karrenbauert ugyan az előző elnök, Angela Merkel bizalmasaként tartják számon, de számos területen irányváltást hirdetett, a többi között nagyobb beleszólást követel a pártnak a kormányzati döntések meghozatalába, és újabb szigorításokat sürget a menekült-, és migrációs politikában. Ugyanakkor a német sajtóban az elnökválasztás után megszólaltatott elemzők mind arra számítanak, hogy jól együttműködik majd Angela Merkellel, és nagy valószínűséggel sikerül egységet és nyugalmat teremtenie a pártban.

Első nagy próbatétele 2019. május 26-án lesz, amikor az európai parlamenti választás mellett Brémában tartományi törvényhozási választást, további kilenc tartományban pedig önkormányzati választást tartanak.

Megválasztásához a Bundestag pártjai részéről rendre gratuláltak, kivéve a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségétől jobbra álló ellenzéki Alternatíva Németországot (AfD), amelynek társelnöke, Alexander Gauland közleményében kiemelte, hogy Annegret Kramp-Karrenbauer "Merkel folytatása más eszközökkel", hiszen "vállalta menekültpolitikáját, és nem fogja korrigálni".

A CDU/CSU koalíciós társa, az SPD részéről Andrea Nahles pártelnök együttműködést ajánlott új CDU-s kollégájának, és sok sikert kívánva hangsúlyozta, hogy "nagy elődök nyomába lép". A CSU elnöke, Horst Seehofer Annegret Kramp-Karrenbauer megválasztása alkalmából megírta első bejegyzését Twitter-oldalán, szintén sok sikert kívánt és együttműködést ajánlott.     

Annegret Kramp-Karrenbauer elődjét, Angela Merkelt 2000. április 10-én választották meg először elnökének, és nyolcszor erősítették meg a tisztségben, ellenjelölt egyszer sem volt. A pártelnök-kancellár az idén október végén bejelentette, hogy nem pályázza meg ismét a CDU-elnöki tisztségét, és legkésőbb a törvényhozási ciklus végén, 2021 őszén visszavonul a politikai életből.

Pénteken a hamburgi kongresszuson egységre és összefogásra szólított fel. Mint mondta, a CDU a politikai közép "egyetlen néppártja", és az a feladata, hogy összefogja "Németországot, Európát, az idős és a fiatal nemzedéket, Keletet és Nyugatot, az erősebbeket és a gyengébbeket, várost és vidéket, a helyieket és a migránsokat".

A CDU a második világháború utáni Németország 70 évéből 50-et kormányon töltött, ami azért sikerült, mert a konzervatív, keresztényszociális és liberális gyökerekből táplálkozó értékei alapján politizált, de nyitott is volt és megértette, hogy "mindig érdemes lehet a mások szemével is nézni a világot".

A CDU megint nagy kihívások előtt áll, "ismét be kell bizonyítanunk, hogy határozottan megvédjük életformánkat, liberális értékeinket és érdekeinket, belül és kívül egyaránt" - mondta Angela Merkel pártelnöki búcsúbeszédében.

Horst Seehofer a Der Spiegel című hírmagazin szombati számában az előzetesen ismertetett részletek szerint kiemelte, hogy fájlalja Angela Merkel visszavonulását, mert "ő a legjobb".

Angela Merkel "nagyon hiányozni fog még mindannyiunknak" - mondta, hozzátéve, hogy sok vitájuk ellenére mélységes rokonszenvvel viszonyul a CDU távozó elnökéhez, és a közös munka "összeforrasztotta" őket.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink