Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-12-06 15:18:00

Nem csillapodnak az indulatok, a hadsereg bevetését fontolgatja a francia kormány

Nem csillapodnak az indulatok, országszerte folytatódtak a demonstrációk Franciaországban. A diákok által szervezett demonstráción Párizsban autókat gyújtottak fel, de más vidéki városokban is összecsaptak a rendőrökkel a hallgatók. A kormány arra figyelmeztet: a szombatra tervezett demonstráción akár még súlyosabb incidensek is történhetnek. Francia lapértesülések szerint a kormány a hadsereg bevetését fontolgatja, egyes források szerint a tüntetők az elnöki palota megrohamozására is készülnek.

Egy autót borítottak lángba a tiltakozó diákok Párizs egyik külvárosi negyedében csütörtök reggel. Habár a kormány már bejelentette, hat hónappal elhalasztják a korábban beígért üzemanyagadó emelést, az indulatokat ez sem tudta lecsillapítani az országban.

Csütörtökön több más nagyvárosban is szerveztek tiltakozó megmozdulásokat. Nantes-ben diákok egy gimnázium bejáratát torlaszolták el, majd gyújtogatni kezdtek és kövekkel dobálták meg a kivezényelt rendőröket, akik könnygáz gránátokkal oszlatták fel a tüntető fiatalokat.

A kormány is arról beszél, a helyzet súlyos, a kabinet arra számít, a szombatra tervezett, újabb demonstrációkon akár minden korábbinál súlyosabb incidensek is történhetnek.

„Százak sebesültek már meg a sárgamellényes tüntetések során, többek állapota életveszélyes. Tudomásunk szerint négy halálos áldozata van eddig a demonstrációknak. A belügyminiszter okkal figyelmeztetett arra, hogy szombaton még súlyosabb dolgok is történhetnek majd.” – fogalmazott a költségvetési miniszter.

A kabinet szerdán még a törvényhozás elé vitte az új javaslatát, amely a tervezett adóemelés elhalasztását ígérte 6 hónappal. Csütörtökre azonban már arról beszéltek, lehet, hogy teljesen eltekintenek az eredetileg környezetvédelmi szempontokkal indokolt adóemelésektől.

Megfigyelők azt mondják, kérdéses, hogy lesz-e bármi hatása annak, hogy a kormány ebben a kérdésben teljes hátraarcot parancsolt magának. Szombatra a sárgamellényesek újabb demonstrációt szerveznek országszerte, és egyes hírek szerint az elnöki palota megrohamozására készülnek.

atv.hu

További külföldi híreink