Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-12-06 12:15:00

Letartóztatták a Huawei egyik vezetőjét - megsértették az iráni szankciókat?

Amerikai hatóságok kérésére Kanadában őrizetbe vették a Huawei globális pénzügyi igazgatóját. A kínai távközlési óriásvállalat alapítójának a lányát már a hétvégén letartóztatták, ám lapok csak most számoltak be a hírről. Egyelőre nem tudni, milyen okból kifolyólag történt az intézkedés, források szerint az ügy hátterében az Iráni elleni szankciók megszegéséről lehet szó. Peking élesen tiltakozott az amerikai hatóságok lépése miatt.

Letartóztatták a Huawei egyik vezetőjét - megsértették az iráni szankciókat?

A cégalapító lányát, a Huawei pénzügyi igazgatóját tartóztatták le a hétvégén kanadai hatóságok amerikai kollegáik kérésére. A szombaton történt akciót egészen mostanáig titokban tartották, kanadai lapok is csak szerdán számoltak be arról, hogy Meng Van-csóut őrizetbe vették Vancouverben.

Kína élesen tiltakozott a lépés ellen, és azt mondják: egyelőre semmilyen információt nem kaptak Washingtonból arról, hogy mivel vádolják a nőt.

„Kína erőteljesen tiltakozik a kanadai és amerikai hatóságok lépései ellen! Követeljük, hogy azonnal engedjék szabadlábon az őrizetbe vett személyt, és biztosítsanak valódi védelmet a számára” – nyilatkozta a kínai külügyi szóvivő.


Egyes források szerint az Irán elleni szankciók megsértése lehet az ügy hátterében. Újságok már az év elején arról cikkeztek, hogy amerikai hatóságok nyomozást indítottak a Huawei ellen. A világ egyik legnagyobb távközlési gyártó cégét állítólag azzal vádolták meg, hogy amerikai gyártmányú árucikkeket szállított Iránnak és más országoknak, megsértve az amerikai szankciós rendelkezéseket.

A Huawei néhány hónapja a mobiltelefonok piacán az Apple-t megelőzve a világ második legnagyobb mobiltelefon gyártó cége lett.

A Meng Van-csóu őrizetbe vétele egész Ázsiában éreztette hatását a tőzsdéken: a japán és a dél-koreai tőzsde is közel két százalékos mínuszban zárt, a kínai közel 3 százalékot esett miután a hír kipattant.

A mostani incidens előtt amerikai hatóságok már kémkedéssel is megvádolták a kínai gyártót. Az Egyesült Államok november közepén a szövetségeseit is arra figyelmeztette: kerüljék a Huawei eszközök használatát, kérésüket pedig különböző pénzügyi ösztönzőkkel is nyomatékosították.

Amerikában a nagy mobilszolgáltatók sem forgalmazzák a cég készülékeit, de nyáron például az ausztrál kormány is megtiltotta, hogy a Huawei és egy másik kínai cég, a ZTE beszállítóként részt vegyen a helyi mobilhálózat fejlesztését célzó projektben.

Kémkedés?

A vállalattal szemben gyakran elhangzik a vád, hogy a kínai kormány „meghosszabbított” keze, az általuk gyártott eszközöket pedig kémkedésre is felhasználja a kínai titkosszolgálat.

atv.hu

További külföldi híreink