Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-12-06 13:36:00

Spielberg figyelmeztet: ilyenkor szokott népirtás következni

„Amikor a kollektív gyűlölet szervezkedik és iparosodik, népirtás következik” – figyelmeztetett a legendás rendező.

Spielberg figyelmeztet: ilyenkor szokott népirtás következni

A pittsburgh-i zsinagógában elkövetett októberi tömeggyilkosság nyomán az elismert hollywoodi rendező, Steven Spielberg most jobban hiszi, mint valaha, hogy az embereknek szembe kell nézniük a gyűlöletkeltő ideológiák aggasztó növekedésével. Spielberg úgy véli, ma nagyobb a tét, mint amikor a Schindler listája című film 25 évvel ezelőtt megjelent.

„Amikor a kollektív gyűlölet szervezkedik és iparosodik, akkor népirtás következik” – mondta Spielberg. „Napjainkban komolyabban kell vennünk ezt, mint egy generációval ez előtt” – mondta a felgyorsult identitáspolitika idején az Életfa-zsinagógában lemészárolt 11 emberre hivatkozva.

Az 1993-ban megjelent Schindler listája Oskar Schindler német üzletember igaz történetét meséli el, akinek a holokauszt idején a zsidók alkalmazására irányuló erőfeszítései megmentettek 1200 embert.
Bár ő készítette a történelem néhány legnépszerűbb és tartós kasszasikerét– mint az E. T. a Jurassic Park, és a Cápa – a Schindler listája volt az, amellyel Spielberg megszerezte az első Oscarját. De soha nem gondolta volna, hogy filmje kasszasiker is lesz.

Végül 12 Oscar-díjra jelölték és hetet nyertek, beleértve a legjobb rendezőt és a legjobb képet, és széles körben minden idők egyik legfontosabb filmjének tekintik.

Spielberg Lengyelországban forgatta a filmet, ahova az igazi Schindler először hozta a zsidókat, hogy működjön a gyára, megmentve őket a haláltáborokból.

A film több mint háromórás, fekete-fehérben forgatták – Spielberg közlése szerint a stúdió e döntés ellen volt. A rendező közölte, hogy látott dokumentumfilmeket a holokausztról, és mind fekete-fehér. Ez az egyetlen viszonyítási pont. Azt akarta, hogy ne csak a közönség, hanem a túlélők is igazinak érezzék.

atv.hu / NBC News

Ajánlom

További külföldi híreink