Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-11-30 13:54:00

Génmódosított ikrek: nincs törvény, ami alapján elítélhetnék az orvost

Indult ugyan hatósági vizsgálat a kínai orvos ellen, de nincs miért elítélni. Amerikában és Európában azonban nem születhet génmódosított ember.

 

 

Ahogy beszámoltunk róla, a múlt héten génmódosított ikrek születtek Kínában. Boldogkői Zsolt biológus elmondta az ATV Start műsorában, hogy a génmódosítással kapcsolatban nincs Kínában olyan törvény, amely meghatározza, meddig mehet el az orvostudomány. Indult hatósági vizsgálat a kínai professzor ellen, de ha nincs ilyen törvény, akkor nincs miért elítélni, jegyezte meg. Viszont az USA-ban és Európában nem születhet génmódosított ember, mert a fennálló szabályok erre nem adnak lehetőséget, tette hozzá.

A biológus beszélt a génterápiáról, miszerint annak két fő formája van. Az egyik a testi sejti terápia, amikor egy felnőtt ember beteg sejtjeit korrigálják genetikailag. Ezt már engedélyezik, de kísérleti stádiumban van. A másik, amit Kínában csináltak, a csíravonal génterápia, ami azt jelenti, hogy a megtermékenyített petesejtbe viszik be a gént, így az összes sejt tartalmazza, és az egész test megváltozik genetikailag, magyarázta. Eddig ilyet még nem csináltak, tehát ez azért nagy áttörés az orvostudományban, mert meg is születtek a gyerekek.

Arra van engedély, hogy beviszik a gént a petesejtbe, de az embrió fejlődését csak néhány sejtes állapotig engedik, utána le kell állítani, tájékoztatott a biológus. Van egy modern technika, hogy abban a pontban tudjuk módosítani a DNS-t, ahol akarjuk, folytatta.

Amit ez a kínai professzor csinált, az a HIV-vírus ellen teszi ellenállóvá a testet, de ez a mutáció már Európában is létezik, tudtuk meg. 

Ez azonban csak a HIV bizonyos fajtája ellen véd, mert van olyan ritka formájú HIV-vírus is, amely ellen nem hat, közölte Boldogkői Zsolt.

Ez a tudós a kísérletével nem a betegséget gyógyította meg, hanem megelőzni akarta, amit más módon is lehetett volna, folytatta, de ezzel a módszerrel csak olyan betegséget lehet megelőzni, amelynek nagyon egyszerű a genetikája, vagyis csak egy génhez kötött. Sajnos a rák, ami a legtöbb halált okozza, és még több fajta betegség genetikája összetettebb, tehát több géntől függ, magyarázta a szakember.

Ha lenne a rák ellen lehetőség genetikai módosítással védekezni, akkor először a jogi kereteket kellene megteremteni, azután lehetne alkalmazni, közölte Boldogkői Zsolt. Majd beszélt arról, hogy mindig lehet rizikó a genetikai módosításokban, hiszen az egész életünk egy nagy rizikó. Annyi rizikó lehet benne, hogy bár pontosan építik be a gént, mégis lehet, hogy valami egy kicsit máshova épül be, de ez nem jelent nagy problémát, hiszen a DNS állományunk egy nagy sivatag, fogalmazott. Az igazi rizikó inkább a partnerválasztásban van, jelentette ki, mert a partner rengeteg mutáns génnel rendelkezhet, és annak sokkal nagyobb a kockázata, mint egy ilyen, fent említett beavatkozásnak.

atv.hu

További külföldi híreink