Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-11-26 19:31:00

Durva etikai kérdéseket vet fel, amit ezekkel a kisbabákkal műveltek

Nem mindennapi eljárással nyúlnának bele a természet megszokott folyamatába azok a kínai kutatók, akik génszerkesztési technológiával, még az embriónak az anyaméhbe való helyezése előtt változtatná meg annak genetikai összetételét, kivéve belőle egy káros gént. Az eljárással olyan gyermekek nőhetnének fel, akik immunisak az olyan betegségekre, mint a kolera vagy a HIV. Az eljárás azonban rendkívül súlyos etikai problémákat vet föl.

Génmódosított ikerlányok születhettek Kínában, legalábbis He Csienkuj kutató állítása szerint. Hivatalos megerősítés még nem történt az ügyben.

Ha ténylegesen megtörtént, amit He állít, az hatalmas szenzációnak számítana, ám brutális etikai kérdéseket vet fel bármilyen hasonló eljárás. Annál is inkább, mert jelenleg Európában és az Egyesült Államokban tiltottak a hasonló kísérletek, sőt Kínában is tiltva vannak egy 2003-as miniszteri irányelv alapján. Kérdés persze, hogy He figyelmen kívül hagyhatta-e a nemzeti tiltást, vagy egyfajta felmentést kaphatott alóla, hogy nyugodtan végezhesse kísérleteit.

Épp ebben a hónapban került napvilágra egy kínai orvosi dokumentum, amely szerint az egyik kínai egyetem csapata azzal a céllal keresett párokat, hogy létrehozzák az első génmanipulált kisbabákat. Terveik szerint egy CCR5 nevű gént iktattak volna ki, amelynek révén utódok szervezete – a későbbiekben – nemcsak a HIV-nek, de a himlőnek és a kolerának is ellenállhatna. A csapat és He célja nem más, minthogy a CRISPR-nek keresztelt génszerkesztő technológiának köszönhetően már az újszülöttek génjeiben kiszűrhessék ezeket a betegségeket.

A gyakorlatban mindez úgy nézne ki, hogy az embriókat már az anyaméhbe beültetés előtt módosítanák. Mindez persze nagy visszhangot váltott ki, mivel a legtöbbet hangoztatott vád nemcsak az, hogy az embrió megváltoztatását a jövő generációi fogják „megörökölni”, de egyben az is, hogy ez összességében az egész génállományt befolyásolhatja.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink