Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-11-21 17:02:00

Légszennyezettséget csökkentő betonból épített járdát egy lengyel ingatlan-fejlesztő

Légszennyezettséget csökkentő betonból épített járdát egy lengyel ingatlan-fejlesztő cég Varsó egyik legnagyobb körforgalmánál. A vállalat olyan iroda-komplexumon dolgozik, ahol egy focipálya méretű területet fednek majd be a környezet-barát betonnal. Kelet-Közép-Európában ez az első kereskedelmi beruházás, amelynél ilyen anyagot használnak.

Öntisztuló betonból építettek járdát ennél a varsói körfogalomnál. A légszennyezettségnek kitett felületet nanométernyi vékonyságú titándioxid-réteggel vonták be.

A körforgalomnál hat új irodakomplexumot építenek. Az egyik ingatlanfejlesztő cég, amelyik a környezetbarát betonból készült járdát építette, légszennyezettség-mérő állomást helyezne ki.

„Ahogy a körforgalom környéke egyre jobban beépül majd, a beton is hatékonyabb lesz. Már érezhető a levegőminőség javulása. A nitrogénoxidok hozzájárulnak a szmoghoz és az egészségre káros anyagok közé tartoznak” – mondta Rafal Stoparczyk, a cég projektmenedzsere.

Városi környezetben végzett tesztek alapján a beton 30%-kal csökkenti a nitrogénoxidok mennyiségét. Laboratóriumi körülmények közt ez az arány a 70%-ot is elérte.

Minél tovább érintkezik a szennyezés a cementtel, annál nagyobb a tisztulás. A városokban, ahol kisebb a légmozgás, és a szennyezés az épületek közt reked, éppen ideálisak a feltételek – mondta a cementet gyártó cég kutatási és fejlesztési koordinátora.

A lengyel városok légszennyezettsége ellen küzdő egyik civil szervezet szkeptikusan tekint a kezdeményezésre, ami szerinte önmagában nem oldja meg a problémát.

A kipufogógáz csak a légszennyezés negyedét, harmadát, vagy felét teszi ki. Az abroncsok kopása szintén hozzájárul, ahogy az is, hogy az autók felkavarják a már meglévő szennyezést a felszínről – fogalmazott Piotr Siergiej, a szervezet egyik tagja.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az Európai Unió 50 legszennyezettebb területéből 33 Lengyelországban van. Az EU tagállamai közül csak Bulgária levegője szennyezettebb.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink