Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-11-21 16:01:00

Hasogdzsi-gyilkosság: Törökország az ENSZ-hez fordul

Nem bünteti meg Rijádot az Egyesült Államok a Hasogdzsi-gyilkosság miatt. Donald Trump közleményben tudatta: Washington a szaúdiak rendíthetetlen szövetségese marad még akkor is, ha Mohamed bin Szalmán korona-hercegnek tudomása volt a merényletről. Törökország közben jelezte: elégedetlenek a szaúdi hatóságok munkájával, és elképzelhető, hogy az ENSZ-nél kezdeményeznek vizsgálatot a múlt hónap elején történt gyilkosság kapcsán.

A világgazdaságot félti Donald Trump. Az amerikai elnök többek között ezzel indokolta azt, hogy az Egyesült Államok nem fogja szankciókkal büntetni Szaúd-Arábiát Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolása miatt.
„Számomra mindig Amerika az első. Nem fogunk feladni több száz milliárd dollár értékű katonai megrendelést, hogy az az oroszok vagy Kína ölébe hulljon. Ha kenyértörésre vinnénk a dolgot Rijáddal, akkor az olajárak az egekbe szöknének. Partnerek voltak az árak kordában tartásában, amik így mérsékeltek, bár bízom abban, hogy lesz még olcsóbb is az olaj” – fogalmazott Trump.

Nyilatkozatában Trump utalt arra, hogy az amerikai hírszerzők jelentései szerint könnyen lehet, hogy Mohamed bin Szalmánnak is tudomása lehetett a gyilkosságról. A CIA egy múlt hét végén kiszivárogtatott elemzése arról írt, hogy az ellenzéki újságírót kifejezetten a szaúdi koronaherceg utasítására gyilkolták meg a múlt hónap elején a törökországi Isztambulban.

Közben Törökország bejelentette: ENSZ vizsgálatot fog kezdeményezni az ügyben, ha szaúdi részről továbbra is hátráltatják a közös nyomozást. Ankara azt mondja: elégedetlenek a szaúdi hatóságok együttműködésével.

„Sok még a megválaszolatlan kérdés. Ki áll az ügy hátterében? Ki volt a megrendelő? Okunk van feltételezni, hogy ezek a férfiak nem saját elképzelésük alapján jöttek Törökországba, hogy végrehajtsák ezt a gyilkosságot. Ki kell derülnie annak: ki adta ki a parancsot” – nyilatkozta Mevlut Cavusoglu, török külügyminiszter.

A török külügyi tárca vezetője a hét elején találkozott az ENSZ főtitkárral, de a megbeszéléseken nem kezdeményezte, hogy vizsgálatot indítsanak az újságíró megölése kapcsán.

atv.hu

További külföldi híreink