Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-11-21 17:26:00

Durva támadás Kabulban: 50-nél is több halálos áldozat

50-nél is több halálos áldozata van egy öngyilkos merényletnek Kabulban. A támadást egy találkozón hajtották végre, amelyen Mohamed próféta születése napját ünnepelték. Az áldozatok mindegyike vallás-tudós.

Ezernél is több vallástudós emlékezett meg Mohamed születéséről Kabulban. A rendezvényterembe azonban egy öngyilkos terrorista is behatolt, aki a testére erősített robbanószerkezetet működésbe hozta és több tucat emberrel végzett.

„Soha senki nem hallott még olyan támadásról, amit Mohamed próféta születéséről emlékező gyűlés ellen követtek volna el. Akárki volt is a támadás mögött, az egyértelműen az iszlám és a nép ellensége” – fogalmazott az esemény szervezője.

Kórházi források közölték: 80-nál is több embert szállítottak kórházba, közülük húsz sebesültnek válságos az állapota, így félő, hogy a halálos áldozatok száma nőni fog.

Az afgán államfő szerdára nemzeti gyásznapot hirdetett a támadás miatt, a támadást pedig „iszlámellenesnek” bélyegezte. A helyi hatóságok még vizsgálják, melyik csoport követhette el a merényletet. Több jel is arra mutat, hogy az Iszlám Állam állhat az incidens hátterében. A terrorcsoport a nyáron már végrehajtott egy hasonló támadást, akkor vallástudósok egy olyan csoportját támadta meg, akik az iszlámmal ellentétesnek és főbenjáró bűnnek minősítették az öngyilkos merényleteket

A rendőrség közölte: a mostani támadás előtt a szervezők nem kértek rendőri védelmet a rendezvényre, így a terrorista különösebb fennakadás nélkül hatolhatott be a terembe. Az elmúlt hónapokban ez volt a legtöbb halálos áldozatot követelő merénylet az afgán fővárosban.

atv.hu 

További külföldi híreink