Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-11-19 21:57:00

Letartóztattak egy volt magas rangú pártvezetőt Vietnamban

Korrupciós vádakkal letartóztatták hétfőn a Vietnami Kommunista Párt Ho Si Minh-városi volt helyettes vezetőjét az ország korrupcióellenes "hadjáratának" keretében - közölte a vietnami közbiztonsági minisztérium hétfőn.

Letartóztattak egy volt magas rangú pártvezetőt Vietnamban

A 61 éves Nguyen Huu Tint az állami vagyonkezelési szabályok megsértésével vádolják a vietnami hatóságok.   

A közbiztonsági minisztérium tájékoztatása szerint a volt pártvezetőnek köze van a júliusban 9 év börtönre ítélt Phan Van Vu vietnami ingatlanmágnás ügyéhez. Az ingatlanost abban találták bűnösnek, hogy államtitkokat fedett fel üzleti tevékenységével kapcsolatban.   

Vu Szingapúrba menekült a hatóságok elől, de idén januárban visszatoloncolták hazájába a bevándorlási törvények megsértése miatt. Amíg Szingapúrban volt, az ingatlanmágnás állítólag felajánlotta a német hatóságoknak, hogy német politikai menedékért cserében információkat szolgáltat a tavaly nyáron Berlinből, vietnami ügynökök által elrabolt Trinh Xuan Thanh magas rangú vietnami funkcionáriusról.    

Thanh - aki korábban egy vietnami állami építőipari vállalat vezetőjeként tevékenykedett -  Németországban menedékért folyamodott. Vietnam szerint önszántából tért haza, hogy az igazságszolgáltatás elé álljon. A férfit korrupcióért kétszeres életfogytiglanra ítélték hazatérése után.    

Thanh ügye egyébként Szlovákiában kavart még nagy port, miután a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német napilap, majd a liberális szlovák Dennik N napilap arról cikkezett, hogy a vietnami funkcionáriust a szlovák kormány egyik repülőgépén juttatták ki a schengeni övezetből berlini elrablása után.   

A hivatalát október végén elfoglaló Nguyen Phu Trong vietnami elnök vezette korrupcióellenes hadjárat során már több magas rangú kormányilletékest és állami cégvezetőt állítottak elő és börtönöztek be Vietnamban.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink