Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-11-17 13:35:00

Washington fejleszteni fogja a Pápua Új-Guinea-i katonai támaszpontot

Az Egyesült Államok Ausztráliával együtt részt vesz egy Pápua Új-Guinea területén található katonai támaszpont fejlesztésében - jelentette be szombaton Port Moresbyben, az APEC-csúcsértekezlet helyszínén Mike Pince amerikai alelnök. A lépés célja megfigyelők szerint Kína egyre nagyobb csendes-óceáni katonai jelenlétének ellensúlyozása.

Washington fejleszteni fogja a  Pápua Új-Guinea-i katonai támaszpontot

Pence a bejelentést egy üzleti fórumon tette, még mielőtt elkezdődött az Ázsiai-csendes-óceáni Együttműködés (APEC) kétnapos csúcstalálkozója.

A Kyodo hírügynökség emlékeztetett: Ausztrália és Pápua Új-Guinea a hónap elején megállapodott abban, hogy közösen fejlesztik a Pápuához tartozó Manus szigeten, stratégiailag fontos helyen lévő Lombrun haditengerészeti támaszpontot, ami után azt az ausztrál erők is használhatnak.

"A három ország együttműködik abból a célból, hogy megvédje a csendes-óceáni szigetek szuverenitását és tengeri jogait"

- jelentette ki Pence beszédében, amelyben egyúttal bírálta Kína Washington szerint nem tisztességes kereskedelmi gyakorlatát és agresszív gazdasági terjeszkedését.

Pence megerősítette Washington említett szándékát, amikor kétoldalú tárgyalást folytatott a csúcstalálkozó helyszínén Scott Morrison ausztrál miniszterelnökkel. Azonban nem árulták el, hogy az Egyesült Államok milyen módon venne részt a fejlesztésben, illetve hogy utána az amerikai erők is használnák-e a támaszpontot.  

Az üzleti fórumon Hszi Csin-ping kínai elnök is felszólalt, ő Donald Trump amerikai elnök kereskedelmi politikáját bírálta, és kijelentette, hogy a "protekcionizmus" és az egyoldalú lépések veszélyeztetik a globális növekedést.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink