Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-11-16 15:06:00

Brexit: Theresa May napokon belül távozni kényszerülhet

Péntekre megállt a távozási hullám a brit kormányban. Többen a keményvonalas Brexit híveként ismert környezetvédelmi miniszter távozását várták, aki azonban kiállt Theresa May kabinetje mellett. A kormányfőnek ugyanakkor aligha van oka ünnepelni, a kormányfrakción belül állítólag alig egy nap alatt összejött a bizalmatlansági szavazás kiírásához szükséges támogatói levelek száma. Egyes forgatókönyvek szerint az sem kizárt, hogy May már a hétvégén vagy a jövő hét elején távozni kényszerülhet.

A font is beleremegett a Brexit körüli fejleményekbe. Miközben csütörtökön egymás után jelentették be távozásukat miniszterek és a brit kabinet más magas rangú tisztségviselői, a bizonytalanságokra reagálva a helyi valuta árfolyama is a mélybe zuhant. A dollárral és euróval szemben mért 2 százalékos esés a 2016-os Brexit-referendum óta a brit valuta legnagyobb egy nap alatt bekövetkezett értékvesztése. A pénteki kereskedési nap kezdetére ugyan stabilizálódott a helyzet, ám szakértők azt mondják, a következő napokban ismét hullámvasútra szállhat a font.

A helyzeten a kormányzat körüli bizonytalanságok is sokat rontanak. Több elemző is úgy értékeli, Theresa May számára lélegzetvételnyi időt jelenthet, hogy miután csütörtökön több miniszter és államtitkár is felállt a székéből, pénteken a környezetvédelmi miniszter kiállt a kormányfő mellett.

„Teljes bizalommal vagyok a miniszterelnök felé. Örömmel nézek elébe a többi kormánytaggal folyó közös munkánknak, azon dolgozunk, hogy Nagy-Britannia számára a legjobbat biztosítsuk” – fogalmazott a tárcavezető, aki szintén a keményvonalas Brexit híveként tartottak számon, így több újság tegnap biztosra vette, hogy harmadik miniszterként ő is benyújthatja lemondását.

A tárcavezető távozásáról szóló spekulációk azt követően erősödtek fel, hogy a politikus visszautasította a számára felkínált Brexit miniszteri posztot. Az előző miniszter, Dominik Raab tegnapi távozása óta sorra jelennek meg a találgatások a lehetséges utód személyéről. Mindeddig nem nevezték meg a következő vezetőt, a poszt annál is kevésbé csábító, mivel az új tárcavezetőnek már biztosan nem lesz lehetősége újratárgyalni a Brexit feltételrendszereit.

Theresa May egy pénteki interjúban nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a miniszterek szabadkezet kapjanak a Brexit-megállapodás tervezetről szóló szavazáson – ez lehetőséget biztosítana a számukra, hogy a kormánypárt hivatalos állásfoglalásától eltérő módon voksolhassanak. May egyben harciasan védelmezte a sokak által kritizált tervezetet.

„Ez még nem a jövőbeli kapcsolatainkról szóló megállapodás. Az emberek a szabad bevándorlás megállítására, a határvédelmünk visszaszerzésére, a saját pénzünk szabad elköltésének a jogára szavaztak. És én egy ilyen megállapodást kötök” – szögezte le a miniszterelnök.

Mások ugyanakkor arra emlékeztetnek, a kormányfő széke is billeg. A szerda este bemutatott megállapodás-tervezeten a kormánypárti parlamenti képviselők jelentős része is felháborodott. Egyes kiszivárgott értesülések szerint bizalmatlansági szavazás kiírására készülnek, és az ehhez szükséges támogatói létszám órák alatt összejött a kormánypárti frakcióban. Amennyiben valóban megvan a 48 támogató a szavazás megtartásához, úgy akár már jövő hétfőn sor kerülhet a voksolásra. Ezen a 315 konzervatív képviselő egyszerű többséggel szavazhat May megbuktatásáról.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink