Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-11-14 18:33:00

Előrehozott választások lehetnek Izraelben?

Az izraeli kormány tűzszünetet kötött a Gázai-övezetet uraló Hamasszal – így véget ért a három napig tartó fegyveres konfliktus. Az izraeli védelmi miniszter azonban ellenezte a fegyvernyugvást, így nem sokkal később bejelentette lemondását. Ez akár a kormány-koalíció felbomlásához, és előrehozott választásokhoz is vezethet Izraelben.

 

 

Tiltakoznak a dél-izraeli település, Szderót lakosai a nem sokkal korábban bejelentett tűzszünet miatt. A Hamasz palesztin terrorszervezet rakétái az ő városukat is elérték, mégis azt gondolják: a jeruzsálemi kormány meghátrált a megegyezéssel.


„Mindenki szeretne fegyverszünetet, de vissza akarjuk adni a hadseregnek az elrettentő erejét is. Elegünk van a terrorból, a Kasszám rakétákból, és az ideiglenes tűzszünetekből, amiket havonta újra és újra meg kell kötnünk” – mondta Johai Dahan, helyi lakos.

Szintén ellenezte a fegyvernyugvást az izraeli védelmi miniszter. Avigdor Lieberman nem sokkal korábban még álhírnek nevezte az erről szóló híreket, szerdán pedig már be is nyújtotta lemondását.

„Mindenekelőtt az ország déli részének problémáját kell megoldani. Ez a megoldás ad precedenst minden máshoz, és az a gyengeség, amit most mutattunk nyilván máshol is meg fog jelenni. Ha hivatalban maradnék, nem tudnék a déli lakosok szemébe nézni” – fogalmazott a miniszter.

Az ATV izraeli tudósítója szerint a miniszter távozása akár előrehozott választásokhoz is vezethet: a gázai terror elleni fellépés alapjaiban megosztja a kormánykoalíciót. Lieberman távozása is ennek a jele. A védelmi miniszter pártja nélkül csupán egy székkel van meg a kormánytöbbség, ráadásul több miniszter is a távozással fenyegetőzik, minden ilyen mozgás gyengíti a kormány stabilitását. Normál esetben jövőre tartanának választásokat, elemzők azonban azt mondják: ha nem sikerül megállapodni, akár előrehozott választásokra is sor kerülhet – mondta Turai Barnabás.

atv.hu

További külföldi híreink