Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-11-14 16:13:00

Elhunyt Chung Sze-yuan, a hongkongi politika kiemelkedő személyisége

101 éves korában elhunyt Chung Sze-yuan hongkongi politikus, aki vezető szerepet játszott a Kína és Nagy-Britannia között, az egykori koronagyarmat átadása kapcsán folytatott tárgyalásokban - jelentette a helyi sajtó.

Elhunyt Chung Sze-yuan, a hongkongi politika kiemelkedő személyisége

A hongkongi politika keresztapjaként emlegetett Chung egyike volt azon keveseknek, akik a brit gyarmati kormányzat törvényhozó és végrehajtó tanácsában is dolgozott.

A hongkongi születésű politikus 1984-ben egy háromtagú delegáció vezetőjeként Pekingbe utazott, hogy megbeszélést folytasson Kína akkori vezetőjével, Teng Hsziao-pinggel. Tanácskozásuk témája Hongkong jövője volt az 1997-ben esedékes brit gyarmati uralom megszűnése után.

Anson Chan volt közigazgatási miniszter egy nyilatkozatban így emlékezett Chungra: megkérdőjelezhetetlen integritással rendelkező ember volt, aki félelem és részrehajlás nélkül szolgálta Hongkongot hosszú évtizedeken át. Hozzátette: Megtiszteltetés és kiváltság volt egy ilyen kitűnő mentor alatt szolgálni.

Carrie Lam hongkongi kormányzó is méltatta Chung áldozatkész munkásságát, és elmondta: emléke örökké élni fog a hongkongiak szívében.

Regina Ip hongkongi törvényhozó és a végrehajtó bizottság tagja úgy nyilatkozott: Chung keményen dolgozott azért, hogy képviselje a hongkongiak véleményét a Kína és Nagy-Britannia közötti tárgyalásokon. Hozzátette: munkájával továbbá nagyban hozzájárult a hongkongi ipar fejlődéséhez, az alaptörvény előkészítéséhez és a politikai pártok létrehozásához.

Hongkong 1997-es visszacsatolása után Chung a végrehajtó tanács nem hivatalos tagjainak vezetőjeként szolgált 1999-es nyugdíjba vonulásáig.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink