Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-11-14 20:06:00

Babis szerint fia valóban járt a Krím félszigeten, de semmi esetre sincs szó emberrablásról

Andrej Babis cseh kormányfő szerdán megerősítette, hogy fia, ifjabb Andrej Babis, a közelmúltban valóban járt a Krím félszigeten. A politikus szerint azonban útja legális volt, és semmi esetre sincs szó emberrablásról, ahogy azt fia egy cseh hírportál tudósításában mondta.

Babis szerint fia valóban járt a Krím félszigeten, de semmi esetre sincs szó emberrablásról

"Állításaim alátámasztására kezemben vannak a megfelelő dokumentumok" - mondta Babis Prágában újságírók előtt.

A kormányfő újfent élesen bírálta a Seznam Zprávy hírportál tudósítóit, akik rejtett kamerával rögzítették az ifjabb Babissal Svájcban folytatott beszélgetésüket. Az ifjabb Andrej Babis apja szerint 2015 óta pszichés betegségben szenved, rejtett kamerával rögzíteni egy ilyen személlyel folytatott beszélgetést - mint mondta - elfogadhatatlan hiéna módszer. Babis úgy véli, hogy az október közepén készített felvétel mostani közlése szándékos időzítésre vall.

Szombaton lesz az 1989-es bársonyos forradalom évfordulója. A felvételt azért hozták nyilvánosságra most, hogy a november 17-i ünnepségek kapcsán Babis-ellenes tüntetéseket lehessen szervezni - fejtette ki a miniszterelnök.

Az ifjabb Andrej Babis Svájcban a Seznam Zprávy riportereinek azt mondta:

akarata ellenére a Krím félszigetre vitték, nehogy tanúvallomást tehessen a Gólyafészek-ügyben, amelyben kormányfő-édesapját európai uniós támogatásokkal való visszaéléssel gyanúsítják.

A Gólyafészek nevű szabadidőközpont építésekor 2007-2008-ban az akkori tulajdonos állítólag jogtalanul jutott mintegy 50 millió koronás (630 millió forint) európai uniós támogatáshoz.

A kormányfő a parlamentben korábban a Gólyafészek ügyében egyebek között azzal védekezett, hogy az építéskor, amikor az EU-támogatást odaítélték, nem ő volt a tulajdonos, hanem az első házasságából származó két felnőtt gyermeke, valamint jelenlegi feleségének, Monika Babisovának a testvére.

Az ifjabb Babis újságíróknak most azt mondta, hogy pszichiátere, Dita Protopopová és annak férje vitték el őt a Krím félszigetre. "Visszaéltek apám akaratával, aki szerette volna, ha egy időre eltűnjk. A Gólyafészek ügye miatt" - mondta a Seznam TV-ben bemutatott felvételeken a svájci állampolgársággal is rendelkező ifjabb Babis.

A fiatalember beismerte: már korábban konfliktusba keveredett a rendőrséggel, minek következtében a prágai pszichiátriai intézetbe került. Ott ismerkedett meg Protopopovával, aki később orvosi jelentést dolgozott ki a cseh rendőrség számára arról, hogy a fiatal Babis beteg és képtelen tanúvallomást tenni.

A prágai pszichiátriai intézet vezetése szerdán közölte: Dita Protopopová jelentése az ifjabb Babis egészségi állapotáról valós tényeken alapul, nincs ellentétben az orvosi etikával, és semmi esetre sincs szó semmiféle manipulációról.

A Gólyafészek nevű szabadidőközpont ügye komoly belpolitikai probléma Csehországban. A Gólyafészket építtető cég korábban az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis volt. A szabadidőközpont építéskor azonban a cég ismeretlen tulajdonba került, és kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. A cég később, a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét az Agrofert holding része lett.

A most nyilvánosságra került értesülések alapján a cseh ellenzék a miniszterelnök lemondását követeli. Az alsóházi ellenzéki képviselők már összegyűjtötték a szükséges több mint ötven aláírást, amelynek alapján a házelnök rövid időn belül köteles összehívni a képviselőházat, hogy megtárgyalja az ügyet. A parlamenti felsőház, a szenátus csütörtöki rendes ülésén kíván foglalkozni a témával.

Andrej Babis szerdán személyes álláspontjáról tájékoztatta kormánya tagjait, és tárgyalt szociáldemokrata koalíciós partnerével, a kommunista párt, valamint a Szabadság és Közvetlen Demokrácia ellenzéki párt elnökével is.

Jan Hamácek szociáldemokrata belügyminiszter bejelentette, hogy csütörtökön az ügyben találkozik Milos Zeman államfővel. Zeman a Nova kereskedelmi televíziónak azt mondta, hogy a Seznam Zprávy felvételeinek "erősen összeesküvés szaga van". Zeman jelezte, hogy hétfőn találkozik Babissal.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink