Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-11-09 13:48:00

Orosz doppingbotrány: A RUSADA vezetője aggódik a moszkvai labor ügyében

Az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) főigazgatója attól tart, hogy nem fogják tudni tartani a nemzetközi ügynökséggel (WADA) kötött megállapodásban szereplő határidőt a moszkvai labor eredményeinek hozzáféréséhez.

Jurij Ganusz a TASZSZ hírügynökségnek beszélt arról, hogy az orosz kormány és a WADA megegyezése szerint szeptember 20-án azzal a feltétellel vonták vissza a RUSADA felfüggesztését, hogy év végéig biztosítani kell a WADA számára a hozzáférést a moszkvai doppingellenőrző laboratórium eredményeihez.

"Aggódom a dolgok alakulását látva" - jegyezte meg Ganusz, hozzátéve, a problémát az jelenti, hogy nincs egyezség arról, pontosan kiket lehet majd beengedni a laborba.

A főigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy gyors megoldásra lenne szükség, mert a WADA vezetősége a jövő héten ül össze. Márpedig ha nem sikerül a megállapodásban vállaltak szerint eljárnia az országnak, azzal hosszú évekre újra elvesztenék a kapott bizalmat.

Amennyiben a WADA nem kapja meg időben a moszkvai laboreredményeket, vagy a kért mintákat az orosz fővárosból, úgy a RUSADA-t ismét felfüggeszthetik, ami az új szabályozások szerint azt is jelentené, hogy az ország a korábbiaknál sokkal nehezebben rendezhetne nagy világversenyeket.

A RUSADA-t és a moszkvai labor működését 2015 végén függesztették fel, miután a WADA egy független bizottsága 2015 novemberében nyilvánosságra hozta vizsgálata eredményeit arról, hogy átfogó doppingolás zajlott az országban. Kevesebb mint egy évvel később a WADA által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság tárta fel Oroszországban az államilag támogatott, rendszerszintű doppingolást. A jelentés szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között 30 sportágban mintegy 1000 sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

Az orosz sportolók a 2016-os riói nyári olimpián még elkerülték a teljes kizárást, az idei phjongcshangi téli játékokról ugyanakkor már kitiltották az országot, és sportolóinak külön engedélyt kellett kérniük a szerepléshez. Aki pedig megkapta, az is csak semleges színekben vehetett részt a versenyeken.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink