Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-11-09 13:52:00

Nem engedték be Hongkongba a Financial Times újságíróját

A helyi hatóságok nem engedélyezték a Financial Times című brit lap szerkesztőjének, hogy Hongkongba lépjen - jelentette be a lap pénteken, hozzátéve, hogy már októberben elutasították a szerkesztő munkavízumának meghosszabbítására vonatkozó kérelmét is.

Az Ázsia-rovatnak dolgozó Victor Mallet csütörtökön kísérelt meg Hongkongba lépni, de miután több órán át válaszolt a bevándorlási hatóság tisztjeinek kérdéseire, a határon visszafordították. 

Elemzők amiatt aggódnak, hogy a szabad véleménynyilvánítás és a sajtószabadság helyzete a pekingi befolyás növekedésének hatására egyre romlik az egykori brit koronagyarmaton. Szerintük a szerkesztő esete újabb példája annak, hogy a hongkongi hatóságok szigorú fellépést alkalmaznak azokkal, akiket a fennálló rendszerrel szemben kritikusnak tartanak. 

A hongkongi kormány szerint azonban az ügynek sem a szabad véleménynyilvánításhoz, sem a sajtószabadsághoz nincsen köze. Pénteken e-mailben küldött nyilatkozatukban azt írták: bármelyik belépési kérelem elbírálásakor a törvény és az aktuális bevándorlási politika figyelembevételével hoznak döntést. 

Mallet vízumhosszabbításra vonatkozó kérelmét a hatóságok az után utasították el a múlt hónapban, hogy a hongkongi külföldi tudósítók klubjának egy olyan rendezvényét vezette, melyen egy függetlenségi aktivista mondott beszédet. A rendezvényt mind a pekingi, mind pedig a hongkongi vezetés súlyosan kifogásolta. A hatóságok meg sem indokolták a Mallet vízumával kapcsolatban hozott döntést, ami jelentősen felborzolta a kedélyeket a város nemzetközi közössége és az ott tevékenykedő külföldi újságírók köreiben, és kiújította a társadalmi vitát a Hongkong által ígért szabadságjogok kapcsán.

Mallet ügyével egy időben, egy Nagy-Britanniában élő kínai szerző, Ma Csien csütörtökön Twitter-bejegyzésben tette közzé, hogy a Hongkongban található Tai Kwun művészeti központ lemondta azt a két rendezvényt, melyeken Ma a tervek szerint beszédet mondott volna a hongkongi nemzetközi irodalmi fesztivál keretében. A szerző új, szatirikus regényéről beszélt volna, mely egyelőre csak angol nyelvű fordításban érhető el, ugyanis kínai nyelven eddig egyetlen hongkongi kiadó sem volt hajlandó megjelentetni a pekingi vezetéssel szemben kritikus művet. 

Timothy Calnin, a központ igazgatója e-mailben tett nyilatkozatában úgy fogalmazott: a Tai Kwun központ nem kíván felületet biztosítani az egyéni politikai érdekek népszerűsítésére. 

A nemzetközi elismerésnek örvendő szerző pénteken engedélyt kapott arra, hogy Hongkongba lépjen.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink