Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-11-09 08:49:00

Húsz évig kémkedett az oroszoknak egy osztrák ezredes

Húsz évig kémkedett az oroszoknak egy osztrák ezredes, aki tevékenységéért összesen 300 ezer eurót (csaknem 100 millió forintot) kapott Moszkvától - írta weboldalán a Kronen Zeitung című osztrák napilap pénteken. Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentette, hogy az ügyészség nyomozást indított az ügyben.

Az osztrák védelmi minisztérium egyik szóvivője a lapnak csütörtök este megerősítette, hogy a kém lelepleződött. A 70 éves, nyugalmazott salzburgi ezredes a többi között az osztrák légierőről, tüzérségi fegyverekről, a migrációról és a hadsereg magas rangú tisztjeiről továbbított bizalmas információkat titkos csatornákon keresztül az orosz katonai hírszerzésnek a kilencvenes évek óta. Úgy tudni, hogy az ezredes már 2006-ban ki akart szállni, de ezt az oroszok nem hagyták.

A kém kéthetente jelentett orosz kapcsolattartójának, "Jurijnak". 

Miután az orosz fél tudomására jutott a lebukás veszélye, azzal bízták meg az ezredest, hogy semmisítse meg a terhelő bizonyítékokat. Ezt az osztrák katonai elhárításnak sikerült megakadályoznia.

Ausztria egy baráti külföldi ország segítségének köszönhetően leplezte le a kémet.

Az ügyészség nyomozást indított az ügyben - erősítette meg Sebastian Kurz osztrák kancellár és Mario Kunasek védelmi miniszter a pénteken tartott rendkívüli sajtótájékoztatón. A Kronen Zeitung szerint a nyugalmazott ezredes börtönbüntetést kaphat.

Ha a gyanú beigazolódik, "az nem javít az Európai Unió és Oroszország kapcsolatán" - mutatott rá Kurz, felszólítva az orosz felet, hogy bocsásson rendelkezésre minden információt az ügyben. "A kémkedés elfogadhatatlan" - hangsúlyozta a kancellár, de hozzátette, hogy egyelőre nem fontolgatják orosz diplomaták kiutasítását Ausztriából.

Kunasek elmondta: néhány héttel korábban egy baráti ország titkosszolgálata figyelmeztetett arra, hogy osztrák részről valaki informálja az oroszokat. A katonai elhárítás ezt követően kiderítette, kiről van szó, és beszélgetéseket folytatott vele. A nyugalmazott ezredes átadta elektronikus eszközeit, amelyeket jelenleg kiértékelnek - tette hozzá a védelmi miniszter.

Egyelőre nem tudni, hogy elszigetelt esetről van-e szó, vagy sem - húzta alá Kunasek. "Ez a kémtevékenység, amely egy semleges országot érint, teljesen elfogadhatatlan" - szögezte le a tárcavezető, jelezve, hogy bekéreti az orosz katonai attasét a védelmi minisztériumba.

Az ügyről tájékoztatták Karin Kneissl osztrák külügyminisztert is, aki lemondta a december elejére tervezett moszkvai látogatását. Az orosz ügyvivőt péntek délelőttre bekérették a bécsi külügyminisztériumba.

A kémtörténet aláásta a bizalmat a felek között, és maradandó nyomot hagyhat az orosz-osztrák kapcsolatokon - vélekedett a Kronen Zeitung.

atv.hu

További külföldi híreink