Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-11-09 14:19:00

Pénzt küld a Hamasznak Katar

Kilencvenmillió dolláros (csaknem 25 milliárd forintos) pénzügyi segítséget nyújtott Katar a Gázai övezetet ellenőrzése alatt tartó Hamász palesztin iszlamista szervezetnek abból a célból, hogy az ki tudja fizetni civil tisztségviselőit, és így enyhítse az ebből is fakadó feszültséget a térségben - jelentette a katari állami hírügynökség.

Az anyagi segítséget Doha annak érdekében nyújtotta, hogy a Hamász pótolni tudja tisztségviselőinek hónapok óta elmaradt járandóságukat. Az összeg havi 15 millió dollárral számolva így féléves elmaradást fedez majd. A kifizetések pénteken elkezdődtek.

A gázai palesztin pénzügyminisztérium közleményben jelentette be, hogy a mintegy 27 ezer tisztségviselő, akit a döntés érint, a Hamász civil területein dolgozik. A más beosztásban foglalkoztatott tisztségviselőket helyi forrásokból fizetik ki.

Úgy tűnik, Izrael nem gördít akadályt a segítségnyújtás elé; magukat megnevezni nem kívánó, Hamászhoz közeli palesztin források szerint csütörtök este a zsidó állam hatóságai átengedték Mohammed al-Emádi katari nagykövetet Ereznél, az izraeli-gázai határ mentén lévő személyforgalmi átkelőhelyénél. Ugyanezen források arról számoltak be, hogy a nagykövetnél készpénzzel tömött bőröndök voltak. Ez utóbbi értesülést izraeli részről nem erősítették meg.

A Hamász tisztségviselői megerősítették, hogy a kifizetésekre Katar jóvoltából került sor; az Öböl menti állam régóta jelentős támogatója az Egyesült Államok, az Európai Unió és Izrael által is terroristaszervezetként számon tartott Hamásznak.

A mostani tranzakció fontos lépés lehet a térség békéje érdekében, mivel Gázában az elmaradt fizetések is hozzájárulnak a folyamatos feszültséghez- írja az MTI. A pénzügyi segítségnyújtás megkönnyítheti a szomszédos Egyiptom dolgát is, Kairó ugyanis, az ENSZ-szel karöltve igyekszik közvetítőként fellépni a Hamász és Izrael között.

Katar már kedden küldött ötmillió dollárt (1,41 milliárd forint) Gázába, amit a katariak az övezetet irányító Hamász hatóságaival együtt osztottak szét csaknem 50 ezer rászoruló család között.

Egy ENSZ-megállapodás alapján továbbá az övezet egyetlen villamos erőműve Katar jóvoltából kap üzemanyagot is. Doha erre a célra hat hónapon keresztül 60 millió dollárt (csaknem 17 milliárd forintot) folyósít. A segítségnek köszönhetően a gázaiaknak naponta 9-11 órán át van áramellátásuk, míg korábban csak négy órán át volt az ENSZ adatai szerint.

Gázában minden második ember él a szegénységi küszöb alatt. Mint ismert, Donald Trump megvonta a területtől az amerikai támogatásokat néhány hónappal ezelőtt, arra hivatkozva, hogy a palesztin vezetés nem hajlandó béketárgyalásokat folytatni Izraellel. Komoly viszály van a Hamász és a nemzetközileg elismert Palesztin Nemzeti Hatóság között is, amely gyakorlatilag csak a ciszjordániai palesztin terület felett gyakorol ellenőrzést.

atv.hu

További külföldi híreink