Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-11-07 13:01:00

Olyan betegségek is felbukkannak, amiket úgy tűnt, rég hátrahagyott az emberiség

Jellemzően az oltásellenes propaganda állhat annak hátterében, hogy a kanyaró újra felütötte a fejét nemcsak hazánkban, de Európa egészében is. A megbetegedések száma a WHO szerint emelkedik, a volt tisztifőorvos pedig figyelmeztet: komoly veszéllyel jár, ha csökken a közösség átoltottsága.

Rohamosan terjed a kanyaró, emiatt a WHO már korábban megkongatta a vészharangot. Ugyan Magyarország csupán ötven megbetegedést regisztrált 2018. január-augusztus között, Európában azonban összesen 41 ezret. Csak tavaly 23 927 megbetegedést regisztráltak. Az igazi negatív áttörést 2009-2010 fordulója hozta el, ekkor a regisztrált esetek száma 7499-ről 30625-re emelkedett, vagyis több, mint négyszeresére nőtt Európában.

Annak ellenére, hogy hazánk nem tartozik a „legfertőzöttebbek” közé, a szomszédos országokban, például Szerbiában és Ukrajnában aggasztóbb a helyzet. A két országban ugyanis ezernél több regisztrált megbetegedés történt január és augusztus között, míg Romániában közel ezer megbetegedést jelentettek, ami csökkenést jelez a korábbi időszakhoz képest. Eközben Szlovákiában is csaknem 440 esetben fordult elő, ami azt jelenti, ha egymillió főre vetítjük le a regisztrált esetek számát, akkor igen súlyosnak mondható a helyzet.

Falus Ferenc az atv.hu-nak megerősítette, hogy ezek a számok soknak tekinthetők, majd hozzátette: elsősorban Romániában és Olaszországban vannak nagyobb kanyarójárványok. A volt tisztifőorvos szerint ezt a közösségi védettség szintjének csökkenése magyarázza. Mint mondta, az ortodox egyház Romániában évek óta „oltásellenes propagandát folytat”, és az oltóanyag-ellátás sem folyamatos keleti szomszédunknál. Olaszországban pedig az új kormány folytat oltásellenes kampányt, meglehetősen „aljasnak nevezhető technikával” Falus Ferenc szerint. A korábbi szabály ugyanis azt határozta meg, hogy közösségbe (óvodába, iskolába stb.) csak olyan gyerek kerülhetett, akinek igazoltan rendben volt az átoltottsága.


Ma ez úgy néz ki, hogy a szülők által adott nyilatkozat elég a gyermek oltottságáról, vagyis „felszólítják a szülőket, hogy hazudjanak” – tette hozzá.

Az utóbbi években egyébként egyre nagyobb népszerűségnek örvend az oltásellenesség, ez az egyik oka, hogy olyan betegségek is fel-felbukkannak manapság, amelyeket az emberiség – úgy tűnt –, hogy már régen a háta mögött hagyott. Hogy ez miért alakulhatott így, arra Falus Ferenc annyit mondott: az emberek csak attól félnek, amit az utcán látnak. Vagyis: ha nem látnak hullát az utcán, akkor csökken a félelem. Majd arról beszélt: a különböző téves elképzelések párhuzamban állnak a kormányzat hitelességével. Skandináviában például, ahol jobban hisznek a kormány intézkedéseiben, ott elfogadják a közegészségügyi tanácsokat.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink